«Налийте мені сто грам зігрітися», — попросила рятувальників 55-річна Марія з Луки-Мелешківської під Вінницею після того, як її витягли з колодязя
 
— Сто грам у нас не було, — каже начальник караулу пожежної частини №3 міста Вінниці Віталій Тарасюк. — Те, що вона добре промерзла, ми бачили по її вигляду. Вона вся тремтіла. Халат на ній був мокрий, як після дощу, волосся на голові також злиплося від води, косинка залишилася на дні. Ми вкутали її у свій одяг. Забинтували рану на коліні й викликали швидку допомогу, яка доставила потерпілу до лікарні.
— Її занесли до нас на носилках, — каже лікар Вінницької районної лікарні Володимир Антонець. — Але вона ні на що не скаржилася. Встала на ноги і показала, що може самостійно ходити. Тиск був, як у льотчиків, — 130х80. Наступного дня розповіла, що болить поперек, нога...
І рятувальники, і лікарі кажуть, що від потерпілої було чути запах спиртного.
Падала з висоти багатоповерхового будинку
На подвір’ї біля будинку, в якому проживає пані Марія, є криниця. Але жінка опинилася в іншому колодязі, набагато глибшому. Рятувальники нарахували двадцять бетонних кілець. Це тільки ті, що їх видно. Кожне з них висотою 90 сантиметрів і діаметром приблизно трохи більше одного метра. Знаходиться криниця у сусідів, на ділянці, де мають зводити житло. Воду з неї не беруть. Не встановлено пристосування для цього. Нема навіть накриття. Поруч лежить заіржавілий металевий багатожильний трос. Мабуть, для того, щоб будівельники у разі потреби мали можливість набирати воду. Але поки що вони не працюють. Кругом все заросло деревами і травою. Знайти джерело може тільки той, хто знає, що воно є в цьому місці.
— Якби люди з села не показали дорогу, ми б довго шукали цю криницю, — каже начальник караулу пожежної частини №3 Віталій Тарасюк. — Коли приїхали, син потерпілої тримав у руках цей трос. За другий його кінець трималася жінка. Вона була в криниці над водою. Спиною і ногами вперлася в стінку і так трималася.
За словами рятувальників, саме син повідомив по телефону, що його мама впала в криницю. 38-річний чоловік сказав, що дві години шукали її, поки почули стогін з криниці.
До дна добрався за півтори хвилини
Шестеро рятувальників брали участь у порятунку жінки. На дно водойми спускався старший пожежний Геннадій Неживенко. «Ми допомогли йому зробити це за півтори хвилини, — каже Віталій Тарасюк. — Одночасно заспокоювали жінку, говорили, щоб ще трохи протрималася».
Геннадій одягнув на потерпілу рятувальну петлю. Щоб підняти жінку на поверхню, йому довелося притиснутися до стінки криниці. Діаметр отвору дуже вузький, тому зробити це було непросто. За діючими правилами, потерпілого мають завжди першого виручати з біди. Піднімали на поверхню командир відділення Сергій Киливник, старший пожежний Володимир Гончар, пожежний Володимир Власенко, водій Сергій Ковтун і згаданий начальник караулу Віталій Тарасюк. Рятувальники кажуть, що не все давалося просто. В один момент зрушили з місця верхнє бетонне кільце. Якби воно звалилося на ноги, могло б завдати травм.
Рятувальники, як і лікарі, мало вірять в те, що, пролетівши таку відстань, людина може залишитися жива.
Ще один аналогічний випадок навів завідувач хірургічного відділення Вінницької районної лікарні Микола Сіньковський. За його словами, один чоловік упав з шостого поверху і залишився живий. Смертельних травм лікарі не встановили. Однак через два дні пацієнт помер. Лікар припускає, що причиною смерті міг стати пережитий психологічний стрес.
Версії жителів села
Голова йде обертом, коли дивишся у криницю, в якій опинилася жінка з Луки-Мелешківської. «Рівень води у криниці більше двох метрів, — уточнюють рятувальники. — Геннадій Неживенко, який опускався, ногами не міг дістати дна».
Як і чому саме жінка опинилась у цій глибокій пастці, ніхто не знає. В селі з цього приводу можна почути різні версії.
У сільській раді розповіли, що сім’я неблагополучна. Син тільки недавно повернувся з місць позбавлення волі. На запитання, за що був засуджений, працівник сільради сказав, що про таке навіть страшно вголос говорити:
— За те, що вбив рідну сестру.
Зараз у другій половині будинку проживає ще одна сестра. У неї двоє малих дітей. Кажуть, вона боїться брата. Ще в сільраді розповіли, що він приходив і цікавився, яка частина будинку належить йому.
— Ми боїмося цієї людини, — розповіла жінка, яка показувала дорогу до будинку потерпілої. — Запитайте будь-кого, те саме почуєте. Якщо він убив рідну сестру...
— Ви вірите в те, що жінка пролетіла вниз більше 20 метрів і залишилася жива? — каже один з місцевих чоловіків. — Та її б від удару об воду розплескало, як млинець. Не падала вона, скоріше за все, спустили на тому тросі. Міліція мала б розібратися, як це все сталося.
Поки що потерпіла залишається на лікарняному ліжку. Розмовляти з журналістом вона навідріз відмовилася. «Спершу ми закінчимо лікування суглоба, — каже лікар Володимир Антонець. — Ще в неї є на тілі забої м’яких тканин. Далі її лікуватиме психіатр, — додав лікар.
Вінницька область.
Начальник караулу Вінницької пожежної частини №3 Віталій Тарасюк: «Коли ми підняли жінку з криниці, вона була мокра, як хлющ, і тремтіла, як листок на дереві».
Фото автора.