Фахівці Вінницького обласного краєзнавчого музею підготували тексти екскурсій по території колишньої ставки Гітлера «Вервольф», що розташована неподалік обласного центру.
— Текст віддали на переклад, — каже директор музею Катерина Висоцька. — Далі його запишуть на аудіоносії. Пристрої пропонуватимуть туристам, які виявлять бажання самостійно подорожувати територією колишнього «вовчого лігва», так ще називають місце перебування фюрера у роки минулої війни.
Автогід «працюватиме» чотирма мовами: українською, російською, німецькою та англійською. Текст читатимуть професійні диктори. Надаватимуть пристрої під заставу певної суми. Гроші повернуть власнику після завершення екскурсії, коли він передасть технічний засіб організаторам екскурсії.
— Підготовлений текст має кілька характерних особливостей, — продовжує директор музею. — Про ставку Гітлера розповідається у контексті подій того часу — окупація Вінниччини, створення на її території концтаборів і гетто, розстріли мирних людей, а також тих, хто споруджував бункер для Гітлера. По-друге, в ньому передано всі існуючі версії характеристик самого бункера.
Одна з них свідчить про те, що підземелля має в глибину кілька десятків метрів і там розміщено бетонний бункер. За словами вінницького історика Сергія Гареника, таке повідомлення зробив одразу після війни перший військовий комендант Вінниці Ісай Беккер. Дослідник Другої світової війни, бельгійський історик Мартін Богарт доводить, що у підземеллі нема ніякого бункера, бо він був наземною спорудою.
— Пов’язаних з «Вервольфом» версій багато, — каже Сергій Гареник. — Але жодна з них не має документального підтвердження.
На території ставки завершують створення історико-меморіального комплексу пам’яті жертв фашизму. Вже огороджено територію, споруджено службовий павільйон, закінчують будувати музейне приміщення. До 22 червня, дня початку Великої Вітчизняної, тут планують установити 19 інформаційних стендів українською та англійською мовами.
— У зв’язку із збільшенням кількості відвідувачів ми продовжили графік роботи екскурсоводів до 19-ї години, екскурсії проводимо щодня починаючи з 9.30, — каже директор обласного краєзнавчого музею Катерина Висоцька. — Найбільше відвідувачів у вихідні, протягом суботи-неділі на «Вервольфі» буває приблизно тисяча осіб. Сюди заїжджають майже всі туристичні автобуси з Києва, які везуть бажаючих подивитися на наш фонтан.
Екскурсії платні: для дорослих — 10 гривень, для дітей — 5. Огляд території ставки триває приблизно годину. У перспективі бажаючі зможуть здійснити подорож на автомобілі часів війни. Таку послугу надаватимуть члени клубу ретро-автомобілів.
Довідково
Будівництво військово-польової ставки Гітлера «Вервольф» під Вінницею розпочато восени 1941-го. Завершили роботи через рік. Полонених, які працювали на будівництві, фашисти розстріляли.