У Миколаєві відбулась науково-практична конференція «Шляхи забезпечення екологічної безпеки населених пунктів України». У ній узяли участь понад 100 вчених. Долучився до події і міський голова Володимир Чайка. Важливою екопроблемою обласного центру він назвав недосконалу систему водопостачання та водовідведення.
— Місто вже декілька років поспіль не може її розв’язати за рахунок власних коштів, — наголосив Володимир Чайка. — Інвестиційний проект передбачає капітальний ремонт окремих ділянок водопровідних та каналізаційних мереж, часткову реконструкцію та модернізацію очисних споруд каналізації, впровадження енергозберігаючих технологій...
Учасники зібрання виявили підвищений інтерес до такого напрацювання депутатів, як нова редакція «Екологічної політики в Миколаєві» (прийнято у грудні 2011 року).
Загалом науковцям імпонує принципова позиція очільника міської громади у відстоюванні екобезпеки. Під час зустрічі президент ВГО «Еколого-аудиторська палата України» Павло Чеверда особисто подякував Володимиру Чайці та вручив вищий орден імені Ломоносова Міжнародної академії наук екології та безпеки життєдіяльності департаменту інформації ООН.
На думку доповідачів, нині вкрай важливо об’єднати зусилля вчених і фахівців навколо питань екологічної безпеки територій, охорони довкілля та раціонального природокористування. Водночас радник Прем’єр-міністра України Михайло Болотських наголосив: «Ті проблеми, які зазвичай замовчують, обговоримо та проаналізуємо на конференції. Наступний крок — розробка концепції екологічної безпеки на державному рівні».
Свої пропозиції до влади та рекомендації екологи виклали у спільній резолюції.
Миколаївська область.