На Вінниччині визволили з неволі ще одного клишоногого звіра
У Козятин ведмідь на кличку Беня приїхав разом із пересувним цирком. Саме в місті залізничників відбулися його останні гастролі. Після чого ветеринари з міжнародної організації «Чотири лапи» приспали тварину, перенесли її в автомобіль із кліткою і доправили до Національного природного парку «Синевир», що на Закарпатті, на території якого створено реабілітаційний центр для бурих ведмедів. Там Беня залишиться до кінця своїх днів. Це вже друга тварина, яку доставили у притулок з Вінниччини. Минулої осені його мешканцем стала ведмедиця Роза. До того її утримували у клітці на автомобільній заправці, що на виїзді з райцентру Літин. Розу, як і Беню, визволили з неволі захисники тварин із міжнародної організації «Чотири лапи».
Віддали Беню задарма
Власники ведмедя без будь-яких заперечень передали свого артиста захисникам тварин. Не сперечалися, не вимагали грошей. Навіть гривні не взяли. Хоча ведмідь заробляв для них кошти. Пояснюється все просто: ведмідь був настільки виснажений, що міг під час виступу відкинути лапи. Далися взнаки гастрольні поїздки, тримання у клітці, та й годували не найкраще.
Коли захисники тварин побачили ведмедя, були вражені, як він ще тримається на ногах. Із клітки в машину тварину переносять у сонному стані. Бідолашного Беню ветеринари приспали з першого разу. Пригадую, ведмедиці Розі снодійне вводили тричі. Тільки після того вона опустила голову на передні лапи. Беня впав у сплячку одразу.
Не дивно, що його господарі без вагань і роздумів погодилися на пропозицію передати чотирилапого артиста до притулку. Це єдиний шанс для клишоногого ще трохи продовжити свій вік.
Є ще одна обставина, що не стала на заваді перемовин. У цирку Беня виступав разом із ще одним таким само волохатим артистом. Той залишився в колективі. Тому організаторам гастролей не доведеться навіть змінювати репертуар. Із втратою одного ведмедя цирк не зазнає втрат. Навпаки, не треба буде витрачати кошти на годівлю тварини.
За інформацією одного з учасників акції з визволення ведмедя, дорогою Беня не виявляв агресії. У притулок тварину доставили без пригод. Ведмідь з Козятина став шостим із тих, хто оселився в єдиному в нашій державі притулку для бурих ведмедів.
У Рози розвинувся агресивний характер
Нині Беня під наглядом ветлікаря притулку Михайла Маслея. Період адаптації для нього, як і для інших ведмедів, почався у... клітці. «Поки тварина не звикне до нових умов, її не вдається нічим виманити із клітки на волю, — каже ветеринар. — Так було з кожним із наших мешканців. Новенькому приділяємо найбільше уваги. Робимо все, щоб вивести тварину з виснаженого стану. Добре і вчасно годуємо. Крім традиційних харчів, у раціон внесено вітамінні добавки. Сподіваємося, через місяць після карантину тварина стане зовсім інша».
Серед усіх шести ведмедів козятинський Беня має найменшу вагу. Такий був ще донедавна ведмідь Дюрій, якого доправили до притулку із Закарпаття. Трохи більш як за півроку Дюрій став одним із найдужчих. Нині його вага становить понад 300 кілограмів.
Територія притулку надійно огороджена. Подивитися, як тут рятують ведмедів, приїздять туристи, любителі лісових звірів. Їх попереджають про те, які повадки має кожна із тварин. Ведмедицю Розу характеризують як агресивного звіра. З нею радять не жартувати і в жодному разі не класти руку на сітку вольєра. Роза настільки спритна, що вмить може опинитися поруч. Агресію пояснюють особливим характером тварини. Коли її привезли у притулок, вона не була виснажена. До того ведмедицю, хоч і утримували в неволі, але непогано годували. Мабуть, синдром вузької клітки залишив відбиток на психіці. Тварина продовжує призвичаюватися до утримання в широкому вольєрі. Тут у неї своя барлога. Роза любить купатися в басейні. У неї є простір для прогулянок. Притулок розташований на площі 12 гектарів. Незважаючи на це, тварина поводиться агресивніше за своїх співродичів. «Немає чого дивуватися, — каже один із захисників тварин. — Якби людину стільки протримати у клітці, а потім випустити на волю, то вона поводилася б ще агресивніше». До речі, колишній власник ведмедиці Рози зізнався, що за першої нагоди навідається у «Синевир». Хоче подивитися, як змінилася ведмедиця, зазирнути їй в очі, щоб зрозуміти: пам’ятає свого господаря чи ні?
Фото Яноша НЕМЕША (УНІАН).