Вдруге у Миколаєві з 1 по 3 червня під патронатом міського голови Володимира Чайки проходить Всеукраїнський фестиваль поезії «Ватерлінія-2012». Ініціатором нового поетичного конкурсу, який і надалі проводитимуть лише в Миколаєві, є головний редактор міської газети «Вечерний Николаев», голова журі та оргкомітету фестивалю Володимир Пучков.
Він розповів «Голосу України», що свої твори на конкурс надіслали понад 160 поетів із 8 країн світу. У фінал вийшло двадцять (один — із російського міста Вологди, п’ятеро — з Миколаєва, решта — з різних регіонів країни).  Відбір фіналістів проходив анонімно і в дистанційному режимі. Членам журі, які мешкають у різних куточках нашої держави, по Інтернету розіслали конкурсні поетичні твори та анкети авторів, на яких замість імен і прізвищ був лише порядковий номер учасника. В такий спосіб перші двадцять конкурсантів, які набрали найбільшу кількість балів, набували права назватися фіналістами конкурсу.
«Ватерлінія» стартувала на палубі корабля «Щастя» у дитячому містечку «Казка». У її програмі — вечори поезії, творчі баталії, конкурси експромтів. Відбудуться також «Ольвійські читання» на території однойменного заповідника та міні-гуморина у Миколаївському зоопарку на честь 65-річчя тутешнього крокодила Гени. Обіцяють познайомити гостей із пам’ятними місцями корабельної столиці, її трудовими колективами та мешканцями.
Офіційна церемонія нагородження переможців конкурсу відбулася у Музеї суднобудування і флоту за участі громадських кіл. Володарем головної статуетки «Ватерлінії» — мармурового вітрильника з пером стала київська поетеса Анна Малігон. Доктор культурології, доцент кафедри культурології Національного педагогічного університету імені Драгоманова виборола другу нагороду. Усі фіналісти отримали солідну фінансову винагороду завдяки підтримці спонсорів.
Фото автора.
Володарка другої премії Євгенія Більченко висловлює подяку журі.