До 290-річчя від дня народження великого філософа
 
Дозволю собі парафраз: щоб розрізнити книжку і працю, потрібен час. Днями в Києві презентували документальну працю «Садівник щастя: Сковорода як дзеркало України» заслуженого журналіста, кандидата історичних наук, народного депутата І скликання Володимира Стадниченка. В ній створено справді об’ємний образ славетного філософа. Поважне видання приурочено до 290-ї річниці від народження Г. Сковороди, яке відзначаємо нинішнього року.
Водночас книгу анонсують як першу на шляху до вікопомного ювілею — 300 років від дня народження великого українця. Нагадаємо: цю річницю святкуватимемо 
3 грудня 2022 року. Для цього створено громадський організаційний комітет «Григорій Сковорода — 300», який провадить низку культурних, економічних, господарських, духовних тематичних заходів. Комітет очолює земляк філософа — поет, академік НАНУ Борис Олійник. Серед учасників — знані вчені, музейники, викладачі вузів, журналісти. Діячі називають себе «сковородинським гуртом».
Презентована праця — ошатна та рясно ілюстрована фотонарисом «Сковорода серед нас». На форзацах — подорожня карта мандрівок і місць перебування письменника. У книзі — не лише життєпис та публіцистичне осмислення ідей мораліста. Важливою є проекція його філософії на виклики української сучасності. Праця В. Стадниченка актуалізує спадщину письменника, робить її доступнішою для широкої аудиторії. Натхненна образна оповідь, що плавно перетікає з минувшини в теперішнє, може зацікавити як дорослих, так і юних читачів. Школярі, котрі вивчають дещо з доробку Г. Сковороди на уроках, не завжди встигають самостійно зрозуміти та інтерпретувати матеріал. Важливим є «монтування» ідей та концепцій у реальне життя, показ впливу цих ідей на долі конкретних людей. Скидається на те, що нова книга з цими завданнями успішно впоралася.
В анотації автор окреслює місію праці: вона «звернена до вдумливого читача, який відчуває потребу приєднатися до сучасного сковородинівського руху, зробити свій внесок у духовну сковородинізацію України як тест на майбутнє нашої нації». Працю присвячено правнуку В. Стадниченка — ще одна символічна проекція книги на майбутнє. Малий Іванко, між іншим, зворушливо схожий на свого родича.
Сковородинознавець Володимир Стадниченко, перший заступник голови Державного комітету телебачення і радіомовлення України Анатолій Мураховський та заступник голови Українського фонду культури, народний художник України Леонід Андрієвський (зліва направо).
 
 
Фото Сергія Ковальчука.