Майданчиком для діалогу між владою, громадськими організаціями і бізнесом став перший Міжнародний форум громадських ініціатив, що відбувся у Вінниці. Представники влади, органів місцевого самоврядування, громадських організацій і бізнесу, іноземні гості з Польщі, Німеччини, Грузії, Естонії, Молдови вели мову про залучення ресурсів для розвитку територіальних громад регіону, ділилися досвідом упровадження інноваційних підходів у стратегію планування розвитку регіону, розбудову громадянського суспільства, поглиблення демократичних та економічних перетворень.
На символічному ярмарку ідей представники неурядових громадських організацій і бізнес-структур презентували програми та проекти донорських та інвестиційних установ. Із такими програмами учасників форуму ознайомили голова Державного фонду сприяння місцевому самоврядуванню в Україні Сергій Маліков, експерт швейцарського проекту децентралізації DESPRO В’ячеслав Сороковський, старший експерт проекту USAІD Микола Гриценко, голова фонду «Батьківська земля» Оксана Калетнік. Представники органів місцевого самоврядування мали можливість узяти участь у майстер-класі з написання проектів для отримання міжнародних грантів.
Під час засідання круглих столів обговорювали питання розвитку потенціалу територіальних громад, здійснення громадського контролю за процесом реформування системи охорони здоров’я, участь громадськості в запобіганні проявам корупції в органах влади з урахуванням міжнародного досвіду.
За словами ініціатора форуму, голови Вінницької облради Сергія Татусяка, депутати облради схвалили в лютому нинішнього року Програму сприяння розвитку громадянського суспільства у Вінницькій області на період 2012—2015 років. Міжнародний форум громадських ініціатив став ще одним кроком до утвердження елементів громадянського суспільства, відкритості діалогу влади із громадськістю та бізнесом. Найважливіше — він сприятиме успішному розв’язанню низки проблем регіону. На це спрямована, зокрема, угода про співпрацю між владою Вінниччини та Українським фондом соціальних інвестицій щодо впровадження проекту «Сприяння розвитку соціальної інфраструктури у Вінницькій області». Крім обласної влади, організатором форуму стало міжнародне товариство «Україна—Польща—Німеччина».
Міжнародне товариство «Україна—Польща—Німеччина» вже кілька років поспіль проводить ознайомчі візити до країн Європи для вивчення кращих практик для представників місцевого самоврядування, медиків, освітян, журналістів. До організації такої просвітницької діяльності долучилася і Вінницька асоціація медиків. ГО «Філософія серця» перша в Україні провела громадський моніторинг виконання Єдиної комплексної правоохоронної програми у Вінницькій області. Ознайомила владу з її недоліками і переконала ухвалити нову програму.
Громадські організації реалізують чимало грантових програм. Так, у селі Северинівка Жмеринського району впроваджується проект «Енерго-
ефективна сільська громада». У його рамках створено два енергоощадні об’єкти — ФАП та спортивний комплекс. Сільрада реалізує проект спільно із громадською організацією «Подільська агенція регіонального розвитку».
Вінницька область.