На Х фестивалі класичної музики Петра Чайковського та Надії фон Мек, що відбувся у Вінниці, прозвучав Другий концерт для скрипки з оркестром Сергія Прокоф’єва.
Цей знаменитий твір вперше у Вінниці виконав Академічний камерний оркестр «Арката» Вінницької облфілармонії. За диригентським пультом — митець зі світовим ім’ям, композитор, голова Музичного товариства США Вінстон дан Фогель, соло — Філіпп Вілла (гітара, Франція) та Віоріка Курилів (скрипка, Іспанія). Ще одна родзинка фестивалю — виконання в дуеті гітаристом Філіппом Віллою та юною скрипалькою Віорікою Курилів музичної варіації на тему української пісні «Ой ти, дівчино, зарученая».
— Кожного року ми даруємо слухачам твір, який раніше не виконувався у нашому місті, — каже директор фестивалю Анатолій Левицький.
Захід триватиме протягом тижня. Класична музика звучатиме у виконанні майстрів з десяти країн. Всі концерти відбуваються у залі обласної філармонії «Плеяда». Постійні «глядачі» свята — композитор Петро Чайковський та відома російська меценатка Надія фон Мекк — їхні портрети прикрашають сцену. Один з маєтків фон Мекк зберігся у селищі Браїлів Жмеринського району на Вінниччині. Нині тут музей Чайковського — він у Браїлові починав писати «Пікову даму». Надія фон Мекк встановила для митця річну стипендію, що перевищувала платню царської сім’ї.
На відкритті гостям, серед яких був, зокрема, Генеральний Консул Республіки Польща у Вінниці Кшиштоф Свідерек, показали архівне відео з першого фестивалю. Тоді організатори свята не були певні, що воно стане традиційним. А тепер щиро раді, що помилилися у прогнозах.
 
Вінницька область.