Безумовно, травневі канікули, влаштовані урядом для українців, дещо знизили градус напруги у суспільстві. Не зумів підігріти його і форум опозиційних сил, який пройшов у столиці минулої неділі. Все-таки польові роботи забирають багато часу у пересічних громадян, які розуміють: весняний день рік годує.
Наша газета детально розповідала про зібрання опозиціонерів на Михайлівській площі й оприлюднила резолюцію форуму. А тому детально на цій події, гадаю, зупинятися не варто.
Тим часом влада прагне знайти вихід із складного становища, в яке вона потрапила після реакції західних політиків на ув’язнення колишніх високопосадовців — екс-прем’єра Юлії Тимошенко та колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Луценка.
Зокрема, до лікування лідерки БЮТ залучили іноземних фахівців, її дозволяють відвідувати представникам іноземних держав. Відтак співдоповідачі Моніторингового комітету ПАРЄ, які продовжують відстежувати, як Україна виконує взяті на себе зобов’язання, уже відзначили «певний прогрес» у процесах, що відбуваються в країні.
І все ж опозиція продовжує атакувати владу. Так, у четвер опозиційні фракції спочатку заблокували трибуну Верховної Ради, а потім відмовилися працювати у сесійній залі, оприлюднивши відкрите звернення до Генерального прокурора, про яке «Голос України» писав у попередньому номері.
А головною новиною тижня, поза всяким сумнівом, стала новина про те, що, мовляв, колишній Уповноважений Верховної Ради Ніна Карпачова покинула Україну через те, що проти неї порушили кримінальну справу за фальсифікацію експертизи походження синців на тілі Юлії Тимошенко. Зокрема, першим про це повідомив народний депутат від фракції «БЮТ-«Батьківщина», глава «тіньового» уряду Сергій Соболєв. Хоча, повідомили деякі колеги, за словами співробітників колишнього омбудсмена, Ніна Карпачова перебуває у відпустці на історичній батьківщині, у Криму.
Учора пролунало ще кілька несподіваних і неприємних для влади новин. Так, народний депутат, лідер «Фронту змін» Арсеній Яценюк заявив, що в адміністрації Президента і Службі безпеки України складено список 500 осіб, які, мовляв, підтримують опозицію і не бажають мати нічого спільного з регіоналами.
А народний депутат Геннадій Москаль видав сенсацію: Руслан Щербань звинуватив у вбивстві свого батька Юлію Тимошенко через те, що на полюванні випадково убив людину. Колишній заступник міністра внутрішніх справ розповів, що отримав цю інформацію від співробітників міліції і оформив відповідний депутатський запит на адресу Генеральної прокуратури і МВС.
Водночас у цій справі про вбивство народного депутата Євгена Щербаня слідчі допитали і Олександру Кужель, яка у ті роки також була парламентарієм і входила разом з ним в одну фракцію. Олександра Кужель повідомила журналістам, що рекомендували слідчим поцікавитися, хто нині володіє власністю, яка колись належала Євгену Щербаню. Мовляв, там і знайдете відповідь на запитання, хто убив народного депутата.
Як свідчать результати соціологічних опитувань, влада продовжує програвати у популярності опозиціонерам. Відтак заступник директора Інституту соціології НАНУ Євген Головаха вважає, що «опозиції тепер не треба навіть надриватися».
Отож можна стверджувати: травневі зірки віщують гарячу осінь.