Кам’янок в Україні безліч — це і села, й селища, й місто... Чимало з них позаздрило б тезці — сільському населеному пункту, що межує зі східними околицями заповідного Кам’янця-Подільського. Тутешня сільрада ніколи не була дотаційною, отже, громада не стояла з простягнутою рукою, щоб їй виділили з районного чи обласного бюджету на розвиток.

Хтось скаже: цій Кам’янці просто пощастило з географічним положенням. Земля поблизу міста цінується високо, бізнес активно орендує та купує ділянки, наповнюючи сільський бюджет. Воно то так, але... Можна й гроші мати, та за вітром пускати.

Керівником громади з 1994 року є Юрій Волощук. Мешканці знову і знову обирають його на посаду голови, цінуючи талант господаря. Волощук та його команда вміють залучати та акумулювати кошти для вирішення соціальних потреб, які накопичилися ще з радянських часів у селі саме через те, що воно приміське. Чимало мешканців працювало в місті, але жоден завод не збирався будувати для своїх робітників дитсадок чи медичну амбулаторію за місцем їхнього проживання. Робітники возили дітей до заводських садків, лікувалися в заводських поліклініках та медпунктах, користувалися для оздоровлення спортивними базами підприємств. Як не стало Радянського Союзу, зупинилися великі підприємства в місті, багато хто з кам’янських селян залишився і без роботи, й без соціальних послуг. Ще років з десять тому боляче було споглядати, яким далеким від цивілізації був центр Кам’янки. Нині в селі мешкає понад дві тисячі громадян, майже три з половиною сотні дітей, демографічна картина — оптимістична.

За останні роки тут заасфальтували чимало вулиць, проклали газ, побудували понад сім кілометрів нової водопровідної мережі з сучасних труб, з гарантією на півстоліття, провели сучасне освітлення. Голова загорівся наміром облаштувати сучасний центр села. Відкрили пам’ятник Тарасу Шевченку, до слова, єдиний у районі. На майдані височіє церква, що вражає розписом. А ще два роки тому Тарас Шевченко ніби прикривав і не міг прикрити собою... руїни клубу, ФАПу та сільради. Справді, інакше годі було назвати 200-літній маєток місцевого ксьондза. Одну кімнатку в ньому займав орган місцевого самоврядування. Не міг він розкошувати, коли вся соціальна сфера в занепаді. Але Юрій Волощук повторював, що й у сільради буде новосілля. В 2006 році в селі було розпочато спорудження амбулаторії загальної практики сімейної медицини. Кошторисна вартість об’єкта становила 2193,7 тисячі гривень. За два роки за рахунок коштів державного, районного, сільського бюджетів звели об’єкт, який влада області включила в план соціально-економічного розвитку Хмельниччини. Щоправда, за планованими державними видатками таки довелося постукати у двері вищої влади, інакше селяни і досі ходили б на прийом до лікаря в... старий сільський клуб, як було раніше, та щоразу опускали на сцені завісу, щоб пацієнт міг роздягнутися для огляду чи маніпуляцій. Наша газета громаду Кам’янки активно підтримувала. В новенькій амбулаторії, яку відкрили до 20-річчя незалежності України, працюють аж 11 фахівців! А на горішньому поверсі будівлі три квартири віддані сімейним лікарям.

Наступним кроком стала реконструкція приміщення клубу, яка обійшлася в два мільйони 130 тисяч гривень. Тепер у селі є сучасний центр дозвілля, де можна й потанцювати, й пограти в настільний теніс. Другий поверх відновленого маєтку зайняла сільрада.

— Коли я вперше був обраний головою, бюджет сільради становив тільки 28 тисяч гривень, — згадує Юрій Волощук. — У 2009 році виконання сягнуло 773, 4 тисячі гривень. В останні роки наш звичний показник — 120—140 відсотків. У нас грошова оцінка земель діє з 1998 року, у 2007-му зробили нову, що дало можливість істотно підвищити орендну плату, земельний податок. Наша рада ніколи не укладає договори оренди на великий термін. Це спонукає підприємців іти на викуп ділянки. Ці гроші й акумулюємо для наших будов.

У найближчій перспективі — облаштування стадіону, поля зі штучним покриттям, а також будівництво дитячого садка. Ще кілька років тому компанія «НІБУЛОН», що придбала в сільської громади ділянку під елеватор, виготовила ескізний проект дитячого закладу на 75 місць. Нині його довелося збільшити до 150 місць. Розростається село, є для кого будувати й розбудовувати.

Фото автора. 

Голова Кам’янець-Подільської РДА Михайло Желізник, голова Хмельницької ОДА Василь Ядуха та кам’янський сільський голова Юрій Волощук біля нової сільради.