Влада досі не може прокласти в селі дорогу
Село Грушківка Кам’янського району — це ніби Карпати в мініатюрі. Хати розкидані по крутих узгірках, косогорах, улоговинах та перелісках. Цим «туристичним» маршрутом чотири рази на тиждень вирушають із велосипедами в руках дві сільські листоноші Катерина Волощенко та Любов Іщенко (на знімку: зліва направо, в центрі — начальник сільського відділення поштового зв’язку Інна Юрченко).
Велосипеди доводиться більше вести, ніж їхати на них. По-перше, вгору грушківськими пагорбами педалі не покрутиш, а по-друге, ровери поштарів нав’ючені не тільки газетами, а й відрами, пачками господарського мила, прального порошку та іншим крамом для односельців. Про їзду на велосипеді годі навіть мріяти.
— У Грушківці проживають близько тисячі мешканців, — розповідає сільський голова Іван Темний. — Є середня школа, дитячий садок, ФАП, бібліотека, клуб. Усі ці заклади розташовані в центрі, де впорядкована асфальтна дорога. Однак листоношам доводиться долати відстані до 16 кілометрів, де вкрай розбитий шлях.
Сільрада, вів далі Іван Дмитрович, неодноразово зверталася до керівництва області, району, народних депутатів з проханням допомогти відремонтувати дорогу міжобласного значення, яка пролягає через Грушківку. Жодного разу відмови не почули, адже через мальовниче село пролягає ще й популярний туристичний маршрут «Кіровоград —Кам’янка — Холодний Яр — Чигирин». Та, попри запевнення влади про «вирішення грушківського питання», роботи з реконструкції «фронтової» дороги досі не почалися.
— Тому вдома в наших листонош, — каже Інна Юрченко, — завжди стоять напоготові чоботи, щоб за негоди дістатися-таки до найвіддаленіших кутків села, до передплатників.
Сьогодні невеликий дружний колектив з трьох привітних жінок власноручно причепурив приміщення сільської пошти. Настрій у всіх — чудовий: весна, в кожної вдома розкошують у палісадниках нарциси і тюльпани, рясно забіліли цвітом вишні, сливи, яблуні. З усього видно: буде врожай.
— Щоб нам вдало зібрати поштовий «урожай» — передплату, — посміхається Інна Юрченко. — Старатимемося, — додають Катерина та Люба і вирулюють велосипедами на сільський путівець...
Фото автора.