Причиною дефіциту стало заплановане на цей рік зростання середньої заробітної плати з 1659 до 2103 гривень (26,8 відсотка). Обіцянки уряду підвищити добробут учителів поки що не підкріплені грошима. На зустрічі Маріупольського міського голови Юрія Хотлубея із директорами шкіл та представниками профспілок ішлося про заходи економії в бюджетних установах. Зокрема, під час вимушених канікул освітянам виплатили дві третини окладу, а бажаючим запропонували відпустку за свій рахунок. Це дало змогу заощадити 3,5 мільйона гривень. А бракує на зарплату понад 40 мільйонів.

До кінця року місто сподівається отримати додаткові надходження до бюджету, щоб виплатити ще грудневу зарплату.

Ситуацію прокоментував міський голова Юрій Хотлубей:

— Ми почали шукати нетрадиційні розв’язання проблеми. Наприклад, у нас за ініціативою міськради встановлено доплату директорам шкіл у розмірі 50 відсотків від окладу. Але ж це зроблено не просто так. Тому кожен керівник повинен запровадити режим жорсткої економії, і ми за цим стежитимемо.

У технічних працівників ЗОШ оклад 900 гривень. Потрібно дати можливість людям заробити щонайменше вдвічі більше. А для цього вивчити досвід деяких підприємств, приміром, «Азовсталі», які вирішили чимало організаційних питань завдяки системі аутсорсингу. Школи, розташовані поруч, могла би обслуговувати одна компанія, і той же слюсар отримуватиме не 900, а 1800 гривень за реально виконану роботу. Гарний приклад уже є: всі шкільні котельні передали до міськтепломережі, і тепер цим питанням займаються професіонали.

Взяти харчування в школах: здебільшого харчоблоки оснащено застарілими електропечами. Підрахуйте, можливо, вигідніше взяти кредит і придбати сучасні продуктивні печі. По-господарськи потрібно підійти до утеплення шкіл тощо. Зрештою, ми знайшли порозуміння із керівниками шкіл та представниками профспілок.

Міський голова запевнив, що влада не піде на закриття шкіл заради економії. «Це не економія. Закриєте ви школу, але хіба кинете? Її ж потрібно опалювати, охороняти, доглядати, інакше отримаємо занедбану будівлю. 

Свого часу ми в місті не погодилися на масове закриття дитсадків. Зате тепер черги до садочка в Маріуполі немає», — зазначив Юрій Хотлубей.

Донецька область.