Кажуть, на подвір’ї школи він підійшов під час перерви до групи хлопчаків і простягнув руку: «Мене звати Сашко. Візьмете з собою на урок?» Хлопці здивувалися, що здоровий дядько знову напросився до школи, але взяли. Щоправда, учителеві, який раптом побачив на уроці нового учня, ледь не стало зле: за останньою партою сидів... міський голова!
Ось такі легенди ходять тепер у Полтаві про міського голову Олександра Мамая, який взявся власноруч і «без попередження» інспектувати школи. Цими днями несподіванка чекала й учителів та учнів Полтавської гімназії №17, де міський голова теж з’явився інкогніто. Це вже п’ята школа обласного центру, в яку «пішов як учень» Олександр Мамай. Запевнює, що побуває в усіх. І обов’язково раптово, аби не готувалися заздалегідь.
Утім, як то кажуть, шила в мішку не втаїш. І якщо керівництво гімназії не здогадувалося про візит керівника, то журналісти таки «пронюхали», тож цього разу дізналися про «освітнє ноу-хау» міського голови детальніше. Зайшовши до школи, Олександр Мамай одразу попрямував до шкільної їдальні, де саме снідали учні початкових класів.
Цього дня їм на сніданок дали картопляне пюре, шматочок м’яса, пиріжок та сік. У тарілках більшості малюків нічого не залишилося. А це означає, що страва сподобалася. Працює у їдальні й буфет. До того ж для повноцінного харчування молодших школярів батьківський комітет вирішив, зі свого боку, щомісяця доплачувати на кожну дитину ще по три гривні до тієї суми, яку виділила міська рада. Отож нині шкільний обід коштує вісім гривень.
Міський голова оглянув господарчий комплекс школи і, звичайно ж, побував на уроці. Цього разу в одинадцятикласників, які саме готувалися до зовнішнього незалежного оцінювання з геометрії.
Учні здебільшого радіють таким візитам, особливо ті, хто навіть посидів за однією партою з міським головою. Загалом позитивно оцінюють такі «інспекції» і педагоги, хоча і вважають, що в них претензій до міської влади нині більше, ніж у неї до них. Так, багатьох обурює, що останнім часом через проблеми з фінансуванням учителів знову «посилають» у неоплачувані відпустки. Звичайно ж, «за власним бажанням».
 
Полтава.