Солідним інвестором Ярославицький сільський голова Леонід ПруднІков (на знімку) називає приватне підприємство «Агро-Експрес-Сервіс» на чолі з генеральним директором Сергієм Костючком, яке обробляє орендовані паї в Млинівському, Радивилівському, Демидівському районах Рівненської, Кременецькому Тернопільської та Горохівському Волинської областей. І не тільки тому, що підприємство дає лад землі (а це понад 28 тисяч гектарів), домагається високих врожаїв сільгоспкультур, віднедавна почало освоювати ще й новітні технології у молочному скотарстві, чесно і вчасно розраховується із власниками паїв, а й тому, що після його приходу в селах сільради вдалося чимало зробити щодо їх благоустрою.

— Але найперше від цього виграли мешканці сіл нашої сільради (до неї входять Ярославичі, Городниця, Ворсин, Боремець. — Авт.), особливо літні люди, які не мають ні сил, ні здоров’я обробляти свої паї, — розповідає Леонід Прудніков. — Тож, довіривши паї «Агро-Експрес-Сервісу», щороку отримують непогані дивіденди: цьогоріч, скажімо, за пай підприємство виплатило кожному орендодавцю по 1,4 тисячі гривень або видало 1200 кілограмів зерна.

В Ярославичах Млинівського району розмістилася виробнича дільниця №1 ПП «Агро-Експрес-Сервіс», де працевлаштовано сімдесят чотирьох місцевих мешканців. Працівники отримують достойну заробітну плату, мають гідні умови для праці. Тобто інвестор частково зняв і проблему працевлаштування людей, бо ж нині знайти роботу в селах дуже проблематично.

— Працювати тут — одне задоволення, — каже директор Ярославицької дільниці «Агро-Експрес-Сервісу» Микола Старостюк.

А ось щодо того, як виграла територіальна громада від приходу солідного інвестора.

— Із власного досвіду знаю про обмежені можливості сільських бюджетів, тож свого часу наше підприємство прийняло рішення відраховувати сільським радам, у селах яких ми працюємо, по 10 гривень за кожен орендований гектар, — розповідає генеральний директор «Агро-Експрес-Сервісу» Сергій Костючко (на знімку), який свого часу працював головою Млинівської райдерж-адміністрації, відтак обізнаний із проблемами територіальних громад. — Згодом, коли в нас справи пішли  краще, ми почали відраховувати вже по 12 гривень. Якщо у селах Ярославицької сільради ми орендуємо чотири тисячі гектарів, то набігає сума, яка може стати стартовим майданчиком для конкретних справ.

— Але тільки цими відрахуваннями допомога «Агро-Експрес-Сервісу» місцевій громаді не обмежується, — каже Ярославицький сільський голова Леонід Пруднік. — Підприємство допомогло з будівництвом нового даху будинку культури, подарувало дитсадку нові іграшки, комп’ютер, виділило кошти для спорудження храму в Ярославичах, власним коштом побудувало нову дорогу від Ярославичів до луцького автошляху... Я вже не кажу про такі благодійницькі прояви з боку «Агро-Експрес-Сервісу» та персонально генерального директора підприємства Сергія Степановича Костючка, як допомога ветеранам, подарункові акції для дітей, пошанувальні проекти для педагогів. Зрештою, всіх спільних проектів підприємства та місцевої влади не перелічити.

Олександра ЮРКОВА, Євген ЦИМБАЛЮК.

Фото Євгена ЦИМБАЛЮКА.