Відомий на весь світ Заслужений академічний ансамбль пісні та танцю України «Донбас» дасть концерти в містах та районах області.

Приводів для таких концертів щонайменше два: 80-річчя створення Донецької області та 75-річчя ансамблю. Колектив добре знаний за кордоном: лише за останні два роки двічі представляв українське мистецтво (Дні культури України в Сирії та заходи до 120-річчя переселення українців до Канади). Географія виступів «Донбасу» — Китай, Бразилія, Бельгія, Іспанія, США та інші країни.

Так склалося, що в рідній області побачити ансамбль можна рідко. Бо вивезти на гастролі колектив (понад 60 душ разом із музикантами) дорого. Та й не всі сцени готові прийняти його. Отож земляки пишалися заслугами ансамблю здебільшого на відстані.

Донеччани — завжди перші

Виправити цю ситуацію обласна влада та митці взялися в ювілейний рік. «Найбільш знаковою стане акція «Майстри мистецтв — ювілею області». Уперше за останні роки до малих міст та деяких райцентрів виїдуть академічний ансамбль «Донбас» та академічний симфонічний оркестр Донецької обласної філармонії імені Прокоф’єва. «Донбас» підготував матеріали з історії колективу, які демонструватимуть перед концертами. Тур профінансовано, на акцію виділено 100 тисяч гривень, це соціальне замовлення області», — розповів начальник управління культури і туризму облдержадміністрації Микола Пташка.

Акція триватиме кілька місяців у 24 містах області. Колектив покаже нові номери і ті, що стали класикою. «Основа програми — українська, але регіон багатонаціональний, тож у репертуарі — російські, єврейські танці, морська тема, грецька музика та пісні. 

Оркестр не лише акомпанує, а дає повноцінні концерти із солістами-вокалістами», — каже головний балетмейстер, художній керівник ансамблю Олександр Прокопенко (на знімку).

У січні колектив отримав запрошення від голови Івано-Франківської облдержадміністрації виступити на урочистостях до Дня соборності. Поїздку на Прикарпаття артисти та музиканти згадують із теплими почуттями. За словами заступника директора ансамблю із концертної роботи Сергія Щепкіна, домовилися про приїзд івано-франківських музикантів до Донецька восени цього року.

Про рівень колективу промовисто свідчить те, що торік представники «Донбасу» завоювали Гран-прі на Всеукраїнському фестивалі-конкурсі народної хореографії імені Павла Вірського. На двох попередніх конкурсах донеччани були володарями диплома І ступеня та головного призу серед професійних колективів.

На костюми і взуття грошей не передбачено

За 75 років ансамбль перепідпорядковували неодноразово. Колись це був відомчий колектив Центрального комітету профспілки працівників вугільної промисловості СРСР. Тоді такі творчі підрозділи прикріплювали до великих шахт. «У радянські часи яка шахта була багатою — тій і доручали ансамбль. Як футбольну команду», — пригадує Микола Пташка.

Тепер колектив має статус обласного. Але клопіт із приміщенням для репетицій триває кілька років. Річ у тім, що донедавна ансамбль утримувала донецька шахта імені Засядька. І зараз вугільне підприємство оплачує комунальні послуги та зарплату технічного персоналу, що працює у Палаці культури. Сам палац числився за шахтою, але після її приватизації залишився в держвласності. Нині вирішується питання про передачу цього об’єкта до обласної комунальної власності, щоб уславлений колектив мав свою репетиційну базу. Затримка — за «візами» Фонду держмайна та профільного міністерства. Після цього можна розпочати процедуру передачі власності.

«На жаль, народна хореографія в Україні нині — в дуже складній ситуації, — визнає Олександр Прокопенко. — На телебаченні такий концерт майже не побачиш, все забиває естрада. 

А нам треба пропагувати цей вид мистецтва. Буває, приїжджаємо до невеликого міста на виступ, а невдовзі там обов’язково організовується колектив народної хореографії. Бо і діти, і керівники бачать, як це гарно. В жодному випадку не можна втрачати рідну культуру. Це — головне завдання нашого колективу».

Раніше ансамбль поповнювався вихованцями самодіяльних колективів. А останнім часом рівень цієї підготовки значно знизився. Тож три роки тому в «Донбасі» створили власну школу для дітей від п’яти років. Тут і куватимуться майбутні професіонали. Молоді в ансамблі — близько третини. Нещодавно виграли грант облради на постановку нового номера — «Шахтарська забійна кадриль». Вся постановка буде створена силами молодих талановитих учасників. Гранти та концертна діяльність — єдині джерела фінансування нових постановок. Бо на пошиття костюмів та взуття в бюджеті грошей не передбачено.

«Народний артист СРСР Юрій Богатиков, якому 29 лютого виповнилося б 80 років, починав свою діяльність саме в ансамблі «Донбас». Точну дату встановили нещодавно за бухгалтерськими документами, що вдалося розшукати.

«У ті роки ансамбль переїжджав часто, багато документів втрачено, — пояснив Сергій Щепкін. — А в наших архівах ми знайшли інформацію про те, коли саме Богатиков почав працювати. Із 1951-го по 1955 роки він служив на Тихоокеанському флоті, потім вступив до Харківського музучилища. А вже після цього в 1959 році прийшов до нас. Працював недовго, проте такий факт є: творча діяльність знаменитого співака починалася саме тут. Ми пишаємося цим».

Фото автора.