У Кам’янці-Подільському вперше відбувся Всеукраїнський фестиваль-конкурс хореографічного мистецтва.

 

Місто вже відоме як подільська столиця гумору, фестивалів повітроплавання, книговидання. Тутешні танцювальні колективи знані від Європи до Японії та США. І тепер Кам’янець вирішив стати ще й столицею танців. Час для конкурсу вибрано вдало. Юні артисти, крім участі в творчому змаганні, змогли здійснити й захоплюючі екскурсії. У них саме були весняні канікули. Вочевидь, це в наступному році привабить ще більше учасників. Поки що конкурс охопив Хмельниччину, Волинь і Київщину.

Конкурс назвали «Радея-Danсe», а організували його управління культури і туризму департаменту гуманітарної політики міськради та міський Будинок культури. Прийняти чималі колективи — неабиякий клопіт, але цих турбот не злякалися. Начальник управління Ольга Чорнобиль та її заступник, керівник ансамблю танцю «Кам’янчанка» Петро Гаврилюк знайшли оригінальну та світлу назву. Слово «радей» походить з давньоруського «радість». Танець — це вираження сонячної радості. Ольга Чорнобиль каже: «Я впевнена, що хореографічний фестиваль приживеться в Кам’янці. У нас танець гарно вписується в міське середовище, він прикрашає собою наші майдани, Старе місто».

Журі оцінювало виступи у двох номінаціях — народна та сучасна хореографія.

Перше місце здобули ансамблі «Веселка» (Дунаївці), «Юність» (Козин Київської області), «Сонечко» (Кам’янець-Подільський), «Джерельце» (Луцьк). Приз глядацьких симпатій отримала студія східного танцю «Аджанта» (Кам’янець-Подільський), у якому, до слова, танцює місцева журналістка Наталка Ярова. Спеціальний приз журі завоювала дуже пластична танцюристка-акробатка Руслана Мороз (Дунаївці) (на знімку). Володарем Гран-прі став безумовний лідер конкурсу народний ансамбль танцю «Кам’янчанка», що діє при міському Будинку культури Кам’янця-Подільського вже понад півстоліття.

Фото прес-служби Кам’янець-Подільської міськради.