Другу в нинішньому році прем’єру показав Вінницький обласний академічний муздрамтеатр імені Миколи Садовського — трагікомедію за п’єсою Анатолія Крима «Осінь у Вероні» (на знімку).

Перша вистава відбулася у Міжнародний день театру. Глядачі у переповненій залі супроводжували дійство оплесками, а по закінченні влаштували справжню овацію, даруючи при цьому букети квітів не лише виконавцям головних ролей — Анатолію Вольському та Надії Кривцун, а й іншим акторам. Успіх з артистами розділили режисер-постановник Таїсія Славінська та сценограф, львівський художник Олег Руденко.

— Дія п’єси відбувається в рідному містечку Ромео і Джульєтти, але через тридцять років після відомих подій, описаних класиком, — каже керівник літературно-драматичної частини театру Світлана Фицайло. — За версією Анатолія Крима, Ромео і Джульєтта залишилися живі. Обом їм уже за п’ятдесят. Автор п’єси дав можливість глядачеві дізнатися «сенсаційну правду» про найцікавіші деталі з біографії головних героїв — хто і для чого розповсюджував чутки про загибель закоханих, як склалося їхнє подальше життя, якими виросли їхні діти...

З успіхом пройшла і прем’єра 78-го театрального сезону — вистава «Софія». Театральну версію життя славетної Софії Потоцької написав і поставив Віталій Селезньов — художній керівник театру, режисер, актор, поет і драматург. Це єдина вистава, де зайнятий увесь колектив і навіть діти окремих акторів. У Вінниці її показали вже 17 разів. І щоразу — з аншлагом! Щирими оплесками сприймали «Софію» на сцені столичного театру імені Івана Франка. Перед киянами вінничани виступали наприкінці минулого року. Схвально оцінили її і театральні критики.

У першій декаді квітня (4—5 числа) вінничани гастролюватимуть у Житомирі. Покажуть сусідам вистави «Шельменко-денщик» і «Маруся Чурай». А житомиряни приїдуть до Вінниці. Актори театру імені Кочерги демонструватимуть глядачам міста над Бугом дві свої кращі вистави.

— Ми відновили забуту практику обміну виставами, — каже директор Вінницького театру Володимир Лозовський. — Колись вона була дуже поширена. Глядачам це подобається, бо можна порівняти гру своїх акторів з гастролерами. Крім того, виступаємо у районах області. Там теж скучили за чарівним світом театру.

Керівник колективу повідомив ще одну новину, яку з радістю сприймуть глядачі, — у театрі почали роботу над п’єсою «Собаче серце» за Михайлом Булгаковим. Нею планують розпочати 79-й театральний сезон у жовтні нинішнього року.

Вінниця.

Фото Віктора Кравченка.