Минуло 150 років від дня народження видатного зодчого, художника, педагога та громадського діяча Олексія Бекетова. Урочисті заходи пройшли в Харкові та у Криму. А в Алушті, у будинку-музеї Бекетова, відбулася асамблея «Бекетов і Крим: спадщина та сучасна архітектура».
Створене ним увійшло в історію архітектури України. У Харкові, де народився, жив і працював Бекетов, збереглося більше 40 будинків, зведених за його проектами. Його ім’ям названі площа, вулиця, станція метро.
Олексій Миколайович Бекетов — основоположник харківської архітектурної школи, педагог, котрий виховав не одне покоління зодчих, інженерів-будівельників. Серед них відомі архітектори України та Росії:      В. Кричевський,           Ф. Олійник, О. Гінзбург, О. Душкін.
Будівлі, зведені за проектами Бекетова в історичному центрі Сімферополя, Алушти вирізняються бекетовським почерком. Це Російський театр у Сімферополі (1911), вілла «Марина» (1915), дача Бекетова в Алушті (1896), їдальня санаторію «Алушта» (1938).
Більше 70 років життя й творчості Бекетова пов’язані із Кримом, з Алуштою. Родина Бекетових увійшла в когорту засновників Професорського куточка. Про це розповідав, відкриваючи асамблею, Валерій Циганник, директор Алуштинського літературно-меморіального музею Сергєєва-Ценського, Будинку-музею академіка архітектури Бекетова, літературного музею Шмельова.
— Цей ювілей починає низку міжнародних заходів, які ми проводитимемо цього року, — наголосив Валерій Циганник. — Наступна сторінка — 50 років від дня відкриття Алуштинського літературно-меморіального музею С. Сергєєва-Ценського, які ми відзначатимемо 30 травня. А 5 листопада — 25-ліття з дня відкриття Алуштинського будинку-музею А. Бекетова.
Валерій Петрович також повідомив сенсаційну новину: знайдено документ, який підтверджує, що саме батько Олексія Миколайовича Бекетова в 1865 році був одним з перших професорів, хто оселився в Професорському куточку Алушти. А сам Олексій Миколайович став центром тяжіння інтелігенції, котра оселилася в Професорському куточку. Традиції, які були закладені тоді, відроджені з моменту створення тут будинку-музею, і вже майже чверть століття вони зберігаються й розвиваються.
У рамках асамблеї архітекторів відбулося відкриття виставки «Кримські архітектори: проекти, живопис, графіка» (куратори — Ігор Кулик, голова Алуштинської організації Спілки архітекторів, і Людмила Циганник, завідувачка будинку-музею Бекетова). Під час асамблеї також пройшли презентації ювілейних видань і фільму «Архітектор О. М. Бекетов», створеного Катериною Громовою (Держтелерадіокомпанія «Крим»).
Крим.
 
 
Фото з сайту wikipedia.org.