Появу книги нарисів про аграріїв Закарпаття «Земне тяжіння» в краї вважають знаковою подією. Бо навіть на теренах вітчизняної книговидавничої справи такі збірки (а це 59 розповідей про людей чи не найпотрібнішої на землі професії) з’являються не часто. 

Ідея її створення належить людині-аграрію від глибокого родинного кореня — Павлу Федиковичу, колишньому голові Закарпатського облагропрому. Далі за справу взялися журналісти — 16 авторів зібрали та передали майже шість десятків нарисів. Розповіді охоплюють період із 1946 року, коли на Закарпатті почали створюватись перші колективні аграрні господарства, до наших днів. У людських долях — від простого хлібороба (двічі Герої Соцпраці Ганна Ладані та Юрій Пітра) до заступника міністра агрополітики країни (Василь Ярошовець), керівників усіх щаблів сільськогосподарського виробництва відомі в краї журналісти Ірина Густі, Богдан Дубовий, Михайло Попович, Володимир Тарасюк, Василь Бедзір, письменник Юрій Шип показали непростий шлях розвитку закарпатського села, аграрного сектору.

Про це вели мову учасники презентації книги «Земне тяжіння» голова Закарпатської обласної державної адміністрації Олександр Ледида, Герой Соцпраці, колишній бригадир овочівників із села Ракошино Мукачівського району Софія Мочкош, відомий у краї аграрій Валерій Бовт.

Розповіді про заслужених у минулому людей закарпатського села вдало доповнює галерея соціальних портретів творців нинішньої доби.