З вересня поточного року в шести областях семикласники навчатимуться за антиалкогольною програмою «Сімейна розмова». Для психологів і методистів районних і міських методичних кабінетів, які до осені мають опанувати методику викладання курсу, Миколаївський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти нині проводить низку семінарів.
Як розповіла «Голосу України» завідувачка лабораторії практичної психології та соціальної роботи МОІППО Катерина Пінюгіна, «Сімейній розмові», скоріше за все, буде відведено позаурочний час, бо розрахована вона на участь дітей та їхніх батьків.
Мова не про те, щоб виробити у підлітків ставлення до алкоголю винятково як соціального зла, адже удома без застілля не обходиться жодне свято. Важливо, щоб молодь сама могла критично оцінювати шкоду, яку завдає алкоголь, та могла самостійно обирати альтернативну пияцтву поведінку.
Антиалкогольна шкільна програма вже пройшла апробацію у 29 загальноосвітніх закладах регіону. За результатами тренінгів, практикумів та навчальних занять педагоги та батьки дійшли висновку, що вона украй актуальна і результативна, й її доцільно впровадити в усіх школах.
Розробник «Сімейної розмови» — Український науково-методичний центр практичної психології і соціальної роботи Національної академії педагогічних наук. Розрахована вона на 12 років шкільного навчання. У наступному навчальному році апробація нової програми чекає на восьмикласників.
 
Миколаївська область.