Парламентська хроніка
Ранкове засідання 22 березня
Верховна Рада 356 голосами ухвалила законопроект про внесення змін до Закону «Про боротьбу із захворюванням на туберкульоз». Законодавці сподіваються, що це сприятиме подоланню епідемії туберкульозу, котра ще з 1995 року розпочалася в Україні. Як зазначила голова Комітету з питань охорони здоров’я Тетяна Бахтеєва, сьогодні наша держава посідає друге місце в Європі за кількістю хворих, а щорічні медико-соціальні збитки від туберкульозу становлять близько 2,7 мільярда гривень. 
Загалом медики констатують, що з 1995-го по 2009 рік захворюваність на туберкульоз збільшилась практично вдвічі: із 41 до 77 осіб на 100 тисяч населення, а смертність — із 14 до 22 осіб на 100 тисяч населення. Сьогодні під диспансерним наглядом у протитуберкульозних закладах перебувають майже 500 тисяч осіб, до того ж у 89 тисяч із них виявлено активні форми туберкульозу, що становить загрозу для оточуючих. Водночас ситуація ускладнюється ще й тим, що за останніх 20 років фактично зруйновано наявну лікувальну мережу: кількість протитуберкульозних диспансерів зменшилась із 185 до 64, санаторіїв — із 132 до 37 закладів, відповідно лікарів фтизіатрів — із 3624 до 969 осіб.
Крім того, як уже не раз зазначалося, особливо напруженою є епідеміологічна ситуація в місцях ув’язнення, де показник захворюваності на туберкульоз перевищує середній по Україні в 13 разів.
Ухвалений в цілому законопроект передбачає залучення до виявлення хворих на туберкульоз медичних працівників усіх без винятку медичних закладів та всіх медичних працівників. Також пропонується розширити перелік осіб, які підлягатимуть обов’язковому профілактичному медичному оглядові. З метою інформування про виявлення випадків захворювання на туберкульоз пропонується запровадити єдиний загальнодержавний реєстр таких хворих з дотриманням умов конфіденційності під час його ведення. Документом передбачена норма стосовно заборони відвідування навчальних закладів особами, в яких виявлено активну форму туберкульозу, та організації їх навчання у спеціальному порядку. Також передбачено низку обмежень на виконання певних робіт, під час здійснення яких можлива передача захворювання на туберку-льоз іншим особам, та визначено процедуру обов’язкової ізоляції хворих на відкриту форму туберкульозу за рішенням суду.
У цілому ухвалено й законопроект «Про внесення змін до статей 361 і 362 Цивільного процесуального кодексу щодо підстав перегляду рішення чи ухвали суду». Як зазначив заступник голови Комітету Верховної Ради з питань правосуддя Валерій Бондик, головною метою цього законопроекту є забезпечення права громадян на перегляд рішення чи ухвали суду за нововиявленими обставинами, якщо стосовно судді, котрий їх ухвалював, набрав сили вирок, що підтвердив необґрунтованість його рішень.
У цілому також ухвалено законопроекти «Про індустріальні парки» та «Про внесення змін до статті 40 Закону «Про регулювання містобудівної діяльності».
Натомість на повторне друге читання відправлено такі законопроекти: «Про внесення змін до статті 292 Кримінального кодексу України» (щодо посилення відповідальності за втручання в роботу об’єктів трубопровідного транспорту); «Про внесення змін до Закону «Про ліцензування певних видів господарської діяльності» та «Про внесення доповнення до статті 40 Закону України «Про фізичну культуру і спорт». На доопрацювання відправлено законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо запобігання фінансовим пірамідам. Як нагадав його автор, народний депутат Сергій Терьохін, свого часу українські громадяни вже постраждали від численних фінансових пірамід, зокрема, тільки втрати від діяльності трастової компанії «Дім Селенга» становили 1,2 мільярда доларів. Однак сьогодні організатори фінансових пірамід перемістили свою діяльність до Інтернету та почали використовувати так звані «електронні» гроші. Цей законопроект якраз і має закрити всі можливі лазівки для діяльності таких шахраїв. Та оскільки в Міністерства фінансів до цього законопроекту є запитання, то народні депутати вирішили ще трохи над ним попрацювати.
Далі народні депутати ухвалили низку постанов про призначення позачергових місцевих виборів та про відзначення ювілейних і пам’ятних дат.
Верховна Рада розглянула питання обрання суддів та ухвалила постанову про обрання народного депутата Бориса Білаша (Партія регіонів) членом Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин.
Народні депутати, розглянувши пропозиції Президента, ухвалили низку законопроектів у новій редакції. Серед них, зокрема, такі законопроекти: «Про охоронну діяльність», «Про внесення змін до Закону України «Про наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори», «Про розвиток та державну підтримку малого і середнього підприємництва», «Про внесення змін до Закону «Про Перелік документів дозвільного характеру у сфері господарської діяльності».
На початку засідання головуючий привітав із днем народження народного депутата Анатолія Матвієнка.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Інші фото з цієї події шукайте у фотомагазині на сайті www.golos.com.ua
Олег Радковський, Андрій Павловський, Ярослав Сухий, Володимир Лемза, Валерій Кальченко, Олександр Стешенко.