Парламентська хроніка
 
Ранкове засідання 21 березня
 
Верховна Рада ухвалила за основу проект постанови про заходи з реалізації рекомендацій і вимог Парламентської асамблеї Ради Європи (Резолюція ПАРЄ №1862 від 26.01.2012 р. «Функціонування демократичних інституцій в Україні), запропонований більшістю.
Доповідаючи альтернативний опозиційний проект, голова Комітету в закордонних справах Олег Білорус зауважив, що він є поміркованим, збалансованими та мінімально достатнім, щоб виконати зобов’язання України, взяті під час вступу до ПАРЄ. У свою чергу регіонал Іван Попеску зазначив, що після вступу до ПАРЄ Україні залишилося виконати три найважливіші зобов’язання — ухвалити новий Кримінальний процесуальний кодекс, закони про адвокатуру та прокуратуру.
Тож основна мета його постанови — координація зусиль всіх гілок влади, спрямованих на реалізацію взятих зобов’язань. За словами регіонала, проект «позбавлений політичної складової і не створює прецеденти, які могли б піддати сумніву конституційні засади поділу державної влади та незалежності суду при здійсненні правосуддя».
Водночас Олександр Стешенко («БЮТ-«Батьківщина») зауважив, що проект І. Попеску «тягне нас у 1995 рік, а ПАРЄ вимагає від нас конструктиву, конкретики, що дасть змогу підвищити авторитет України в очах європейської спільноти». Саме тому він запропонував підтримати проект опозиції.
У свою чергу, Голова Верховної Ради Володимир Литвин зазначив: «Якщо бути чесними та об’єктивними, то ці два документи потребують серйозного доопрацювання». А тому запропонував один з них ухвалити за основу. Так, проект меншості підтримали 147 депутатів, більшості — 270. Крім того, профільному комітетові було доручено підготувати документ до другого читання за скороченою процедурою.
Сесія також розглянула низку проектів на предмет включення їх до порядку денного. Проте підтримали депутати лише постанови, які стосувалися відзначення пам’ятних дат. Зокрема, про відзначення 120-річчя від дня народження Патріарха Йосипа Сліпого (Йосипа Коберницького-Дичковського), про 135-річчя з дня народження Гната Хоткевича, а також про 120-річчя з дня народження видатного польського письменника, художника Бруно Шульца. Ці постанови підтримало понад 300 обранців. Водночас проект заступника Голови Верховної Ради Миколи Томенка про звернення до Президента з пропозицією про звільнення з посади міністра освіти і науки, молоді та спорту Дмитра Табачника не дістав підтримки сесійної зали.
М. Томенко нагадав, як нещодавно Президент назвав реформу в галузі освіти антиприкладом. «Два роки батьки, школярі, студенти, учні є заручниками політичної, ідеологічної діяльності міністра. Недаремно експерти кажуть, що Д. Табачник — це російський націоналіст в українському уряді», — сказав він.
М. Томенко навів приклади «корупційних діянь чиновників міністерства», на які депутат неодноразово звертав увагу Генеральної прокуратури. За його словами, Рахункова палата виявила кричущі факти зловживання в частині друку підручників. «Ціна книжок за часів Табачника так зросла, що Рахункова палата пише: за 2010—2011 роки з порушенням при визначенні тендера на виготовлення підручників використано 44 млн. грн. Це означає, якби не було розкрадання бюджетних коштів, можна було б додатково видати 3 млн. 400 підручників», — наголосив М. Томенко. Таких фактів, додав парламентарій, більш ніж достатньо. На захист міністра став регіонал Михайло Чечетов. Він порівняв розгляд цього питання з політичними репресіями. «Поки Партія регіонів при владі — жодних політичних репресій не буде», — констатував він. «За» документ проголосував лише 141 парламентарій.
Відхилила сесія й соціальні ініціативи меншості, які розглядалися в першому читанні. Зокрема, про недопущення погіршення пенсійного забезпечення громадян України та про збільшення прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати в 2012 році.
У першому читанні та в цілому сесія підтримала проект постанови про відзначення 75-річчя від дня народження Героя України В’ячеслава Чорновола. А на початку ранкового засідання парламент хвилиною мовчання вшанував пам’ять відомої поетеси, громадської діячки, учасниці українського правозахисного руху, дружини і соратниці В’ячеслава Чорновола Атени Пашко, яка пішла із життя 20 березня.
Під час виголошення заяв на ранковому засіданні народний депутат Арсеній Яценюк («НУ—НС») акцентував увагу на рішенні Конституційного Суду щодо оприлюднення декларацій чиновниками. З огляду на це, він закликав колег з опозиції «не ховати свої доходи і витрати». «Я звертаюсь до колег: ми не повинні уподобитися їм. Нам немає чого ховати. Покажіть декларації за 2011 рік. Ми — сильніші, розумніші й чесніші, ніж вони», — наголосив депутат.
Водночас Олег Зарубінський (Народна партія) привернув увагу до чемпіонату з футболу, зокрема, на вартість готельних номерів. Він вважає неприйнятними заяви чиновників, що, мовляв, вони не можуть вплинути на представників готельного бізнесу. «А хіба не для них держава надала податкові канікули, звільнивши готелі від сплати податку на прибуток на 10 років? Для чого ми це зробили: щоб до України приїхали туристи і після футбольного чемпіонату чи для того, щоб готельний бізнес отримав цього літа надприбутки за рахунок держбюджету?» — поцікавився він. Депутат переконаний: у силах держави встановити верхню межу ціни для кожного номера під час Євро, залежно від зірковості готелю.
Цього дня вітали Вадима Колесніченка та Павла Жебрівського із 50-річним ювілеєм.
 
Володимир Малишев, Валерій Бевз.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Інші фото з цієї події  шукайте в фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.