«Хто з нас задоволений станом медичної галузі в Україні», — запитав прем’єр Микола Азаров під час учорашнього засідання уряду та сам же констатував, що, на жаль, таких оптимістів, напевне, немає. На підтвердження цього він навів результати соціологічних досліджень, за якими більшість людей вважають медицину не соціальною галуззю, а швидше бізнесом, до того ж бізнесом тіньовим. «Скільки і за що платити, якщо, не дай Боже, захворів — це абсолютно непрозора сфера, в якій немає жодної справедливості», — поставив М. Азаров діагноз медицині. При цьому глава уряду зазначив, що зовсім не хоче образити лікарів, медсестер і санітарів, бо головна причина цього в тому, що за двадцять років система охорони здоров’я серйозно деформувалася. «Від радянської безплатної медицини залишились шматки мозаїки, а сучасної європейської медицини ми, на превеликий жаль, не побудували», — вважає він.

Що та як пропонується змінювати? Перша проблема, яку треба негайно вирішувати, — доступність ліків. Бо те, що більшість громадян вважають їх надто дорогими, це не просто таке відчуття людей, а об’єктивний факт. «Фахівці порахували, що, наприклад, літній людині, яка постійно вживає препарати від тиску та цукрового діабету, справедливе ціноутворення заощадить до 200 гривень на місяць, а якщо все буде залишено, як є, то скільки б ми не підвищували пенсії та соціальні виплати, нестримні апетити постачальників і аптечних мереж спустошуватимуть кишені пенсіонерів», — переконаний М. Азаров. Щоб приборкати ці апетити фармацевтів, пропонується запровадити європейський підхід до визначення обгрунтованої ціни. Йдеться про так звані референтні ціни, коли держава визначатиме їх граничний розмір на певні групи ліків в аптечних мережах, виходячи з ретельного аналізу цін виробника, роздрібних цін у сусідніх державах, аналізу витрат постачальника і продавця, вартості вітчизняних аналогів імпортних ліків тощо.

Одним з перших референтний підхід до формування цін буде застосовано до засобів для лікування гіпертонічної хвороби та діабету. Оскільки саме на ці препарати припадає дуже великий обсяг споживання, то прем’єр очікує, що Міністерство охорони здоров’я вже з 1 травня цього року запровадить референтні ціни на цю групу ліків. Цим кроком планується розв’язати дві проблеми: по-перше, зниження цін має враховувати обгрунтовану рентабельність виробників, постачальників та аптек, по-друге, фармакологічна промисловість має забезпечити достатню кількість препаратів вітчизняного виробництва.

Крім того, Міністерство охорони здоров’я має зобов’язати лікарів надавати пацієнтам добросовісні консультації стосовно вітчизняних аналогів ліків. Друга, озвучена главою уряду, проблема стосується закупівлі ліків за бюджетні кошти. М. Азаров зауважив, що з ним через Фейсбук зв’язалася жінка, яка змушена половину своєї пенсії віддавати за імпортний інсулін, бо місцева влада не виділила визначених законом коштів на забезпечення хворих інсуліном. Адже якщо програма придбання інсуліну профінансована стовідсотково, то й забезпечення хворих препаратами має бути безумовним та автоматичним, вважає прем’єр. У зв’язку з цим М. Азаров попередив, що «не пробачить» повторення практики попередніх років, коли затягувалися процедури закупівлі лікарських препаратів за бюджетні кошти. Те саме стосується закупівлі медичного устаткування вітчизняного виробництва, на що в бюджеті передбачено 190 мільйонів гривень. Поряд з цим Міністерство охорони здоров’я має провести інвентаризацію наявного медичного обладнання, оскільки нині, за попередніми даними, в установах охорони здоров’я просто не використовують 740 одиниць медичного обладнання на суму 322 мільйони гривень. 

Віце-прем’єр-міністр — міністр інфраструктури Борис Колесніков, міністр юстиції України Олександр Лавринович, міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко.

Фото Вадима Григи (Укрінформ).