Ранкове засідання 20 березня
Верховна Рада заслухала звіт тимчасової слідчої комісії з питань розслідування обставин підписання угод між НАК «Нафтогаз України» та ВАТ «Газпром» щодо наявності ознак державної зради в сфері економічної безпеки України, який представила депутат від Партії регіонів Інна Богословська (на знімку праворуч), й ухвалила за підсумками звіту постанову. У ній ідеться про те, що комісією встановлено ознаки державної зради і факти особистої зацікавленості Тимошенко під час підписання «газових контрактів» з Росією у 2009 році. За постанову проголосували 266 народних депутатів.
У документі зазначається, що 17—19 січня 2009 року під час ведення переговорів та підписання директив на укладання газових контрактів між НАК «Нафтогаз України» та ВАТ «Газпром» Прем’єр-міністр України Ю. Тимошенко приховала від суспільства та влади факти існування боргу її приватних компаній перед Міністерством оборони Російської Федерації у сумі понад 405 мільйонів доларів США та відкриття в Російській Федерації кримінальної справи, в якій доведено її вину в неодноразовому даванні хабарів посадовим особам Міністерства оборони Російської Федерації.
Верховна Рада вважає, що ці обставини, безперечно, свідчать про конфлікт інтересів та суттєво впливали на рішення прем’єр-міністра України на користь іноземної держави.
У звіті ТСК також ідеться, що умови газових контрактів, які були погоджені особисто прем’єр-міністрами України та Російської Федерації в ніч з 17 на 18 січня у Москві під час таємних переговорів віч-на-віч, порушили основні принципи побудови українсько-російських відносин у газовій сфері, які були встановлені 2 жовтня 2008 року в Меморандумі про співробітництво у газовій сфері між урядами України та Російської Федерації. У ТСК вважають, що прем’єр-міністр України Ю. Тимошенко не мала повноважень ані від Президента України, ані від Кабінету Міністрів України змінювати раніше досягнуті міжурядові домовленості, тим паче, в усній формі. «Тимошенко провела таємні переговори з прем’єр-міністром Росії, в результаті яких одноосібно погодилася на дискримінаційні умови газових контрактів, а знаючи, що Кабмін не погодиться на підписання таких директив, видала одноосібно директиви, хоча такі повноваження належать винятково Кабінету Міністрів України, як колегіальному органу виконавчої влади», — йдеться в постанові.
Також комісія встановила, що Тимошенко здійснила протиправний тиск на главу правління «Нафтогазу», який відмовлявся підписувати газові контракти на дискримінаційних умовах, і змусила його підписати такі контракти під загрозою звільнення.
Водночас у постанові сказано, що ці обставини мають бути досліджені правоохоронними органами, оскільки ТСК використала всі наявні в неї можливості для встановлення об’єктивних обставин підписання газових контрактів. Парламент доручив ТСК направити звіт до Президента України, Кабінету Міністрів України, Генеральної прокуратури України, Служби безпеки України для відповідного реагування.
Окрім того, цей звіт буде передано до Ради Європи, Парламентської асамблеї Ради Європи, Ради Європейського Союзу, Європейської комісії та Європейського парламенту, главам держав, урядів та парламентів країн—членів ЄС, Російської Федерації, США, Канади, Парламентській Асамблеї НАТО, Генеральному секретарю ООН, ОБСЄ.
Народні обранці також ухвалили постанову про кошторис Верховної Ради України на 2012 рік. Проект постанови про щорічну доповідь Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Ніни Карпачової про дотримання та захист прав і свобод людини в Україні не затвердили — «за» проголосували лише 137 депутатів. 
У цілому прийнято проект закону про внесення змін до Закону «Про здійснення державних закупівель» (щодо спрощення процедури закупівель товарів, робіт та послуг вищими навчальними закладами та науково-дослідними установами (331 — «за»). У законопроекті, внесеному депутатами з різних фракцій, пропонується закріпити норму щодо незастосування процедури тендерної закупівлі до придбання (закупівлі) товарів, робіт та послуг за рахунок власних коштів аграрними вищими навчальними закладами та науково-дослідними установами. Тобто університетам буде надано можливість без тендерних обмежень використовувати власні зароблені кошти.
У першому читанні схвалено законопроекти про особливості перетворення комунальних унітарних підприємств, які проводять діяльність у сфері централізованого водо-, теплопостачання та водовідведення, в господарські товариства, про внесення змін до деяких законів щодо здійснення державних закупівель, щодо розмежування повноважень державних органів у сферах природних монополій та в галузі зв’язку, про надання психіатричної допомоги особам, які тримаються під вартою, про видавничу справу, про внесення змін до статей 9 і 25 Закону «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування». 
Коли дійшла черга до розгляду проектів закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України з метою забезпечення реформування нафтогазового комплексу — урядового та альтернативного в авторстві «нунсівця» Юрія Кармазіна — опозиція заблокувала парламентську трибуну, протестуючи проти намірів уряду приватизувати вітчизняну газотранспортну систему. Голова Верховної Ради Володимир Литвин запропонував лідерам фракцій зібратися в його кабінеті для консультацій і передав ведення сесії Першому заступнику Адаму Мартинюку. Однак депутати з опозиційних фракцій «БЮТ-«Батьківщина» та «НУ—НС» не розійшлися. Під час виступу заступника міністра енергетики та вугільної промисловості Володимира Макухи у нього вирвали мікрофон. Депутати з провладних фракцій через вигуки в залі опозиціонерів «Банду геть!» намагалися переконати, що урядовий законопроект відповідає вимогам Європейської енергетичної хартії та європейським стандартам. Натомість Сергій Соболєв заявив, що бютівці не підтримуватимуть жодного законопроекту, навіть Ю. Кармазіна, бо в ньому також є «прихована приватизація», і звернулися до уряду та свого колеги з вимогою зняти законопроекти з розгляду. Ю. Кармазін запропонував оголосити перерву, щоб надати фракціям час на роздуми. А. Мартинюк поставив на голосування пропозицію прийняти за основу законопроект Ю. Кармазіна і він набрав 237 голосів. Проголосували фракції Партії регіонів, Народної, Комуністичної партій, група «Реформи заради майбутнього» та двоє депутатів із «НУ—НС».
Інші фото з цієї події шукайте у фотомагазині на сайті www.golos.com.ua