Сон — одне з найцікавіших явищ у нашому житті. Стародавні римляни вважали, що сни — це повідомлення богів, тому у війську завжди були люди, які вміли їх пояснювати. А багатьом великим людям геніальні ідеї взагалі наснилися. Згадаймо хоча б Менделєєва з його таблицею хімічних елементів, хіміка Августа Кекуле з формулою бензолу чи Бетховена, який уві сні складав п’єси. А що людству відомо про сни?
«Дівоча пам’ять». Уже через п’ять хвилин після пробудження людина забуває половину снів, які бачила вночі, а через десять хвилин — навряд чи зможе пригадати і 10% з них. Тому якщо вам часто сняться геніальні ідеї, як Менделєєву чи Кекуле, краще залиште біля ліжка ручку і аркуш паперу!
Усі без винятку. Всі люди (за винятком хворих із сильними розладами психіки) мають сновидіння. Але чоловіки і жінки бачать сни по-різному. Сильній половині людства сняться здебільшого представники своєї статі, а жінки бачать представників обох статей.
Сліпі теж «бачать». Людям, які з різних причин втратили зір протягом життя, все одно сняться сни у вигляді картинок. Сліпим з народження пощастило менше: картинки вони не бачать, однак їхні сни наповнені звуками, запахами і тактильними відчуттями.
Кольорові чи чорно-білі? Майже 12% людей бачать тільки чорно-білі сни. Решта 88% — кольорові. Існує й кілька типових груп сновидінь, які бачать усі без винятку: спроба врятуватися від переслідування, падіння з висоти, смерть людини, аварії, провал на іспитах тощо.
Тільки те, що бачили. Люди часто зустрічають уві снах незнайомців, навіть не здогадуючись, що свідомість не вигадує їхніх облич. Це обличчя реальних людей, яких ми бачили протягом життя, але не запам’ятали.
Паралізовані і нерухомі. Результати численних досліджень свідчать, що людське тіло під час сну майже паралізоване. Це було задумано матінкою-природою не просто так: передусім для того, щоб людина підсвідомо не повторювала рухів, які відбуваються уві сні.
Кожен з нас — провидець. Більшість людей хоча б раз у житті бачили віщі сни, а 70% — мали дежавю. Часто підсвідомість посилає нам сигнали, використовуючи мову знаків і символів, а не чіткі образи. Тому навіть найлогічніші сюжети не варто сприймати буквально.
 
Підготувала Сюзанна КІРІНА.

Мал. Олександра ДУБОВСЬКОГО.