Безумовно, у центрі уваги цього тижня були вибори Уповноваженого з прав людини Верховної Ради. На цю посаду претендували представник Кабінету Міністрів у Європейському суді з прав людини Валерія Лутковська і відомий правозахисник Євген Захаров.

Кандидатуру першої висунула фракція Партії регіонів, другу — опозиціонери. Однак, як показало голосування, обидві кандидатури виявилися непрохідними.

Щоправда, для керівництва фракції Партії регіонів став несподіваним результат Валерії Лутковської, за яку віддали голоси 212 народних обранців.

 Зокрема, лідер регіоналів Олександр Єфремов заявив журналістам, що треба розібратися, чому виявилося так багато зіпсованих бюлетенів.

Водночас постає запитання: чи не пов’язаний цей результат з наближенням чергових парламентських виборів?

Напевне, Партія регіонів шукатиме відповідь на це запитання на своєму з’їзді, який має відбутися в неділю, 17 березня. Щоправда, на своєму форумі регіонали планують поповнити лави представниками партії «Сильна Україна», з’їзд якої пройде днем раніше.

Деякі засоби масової інформації повідомляють, що лідер «Сильної України» Сергій Тігіпко висунув умову керівництву ПР: його партія вливається до складу регіоналів у тому разі, якщо за бортом залишать міністра з надзвичайних ситуацій Віктора Балогу та його політичну силу «Єдиний центр».

Але розбіжності існують не тільки серед правлячої еліти. Неспокійно почуваються й опозиціонери. Так, із фракції «БЮТ-«Батьківщина» виключили Наталку Королевську, яку звинуватили у співпраці з адміністрацією Президента, використанні «джинси» для підкупу журналістів. За нею лави бютівців покинули ще двоє народних обранців, які представляли у блоці Українську соціал-демократичну партію. Водночас Наталка Королевська заявила, що УСДП виходить із Комітету опору диктатурі (КОД).

Попри бажання деяких опозиціонерів сформувати на майбутні вибори єдиний список на базі однієї партії, зокрема, колишній міністр внутрішніх справ Юрій Луценко пропонував лідеру «Фронту змін» Арсенію Яценюку очолити список «Батьківщини» і включити у нього представників партії «УДАР» Віталія Кличка, поки що зберігається невизначеність. Понад те, Віталій Кличко цього тижня висловився за похід по депутатські мандати окремими колонами опозиціонерів. Мовляв, соціологічні опитування свідчать, що в цьому випадку опозиціонери отримають значно більше голосів. Головне — після виборів сформувати стійку парламентську більшість.

Проте поки що відомі результати дослідження думки виборців стосовно окремих політиків, яке провів Київський міжнародний інститут соціологічних досліджень. Його результати свідчать, що порівняно з груднем минулого року на більш як чотири відсотки зріс рейтинг Президента Віктора Януковича. І хоча Юлія Тимошенко продовжує зберігати другу сходинку, зростання її рейтингу дещо пригальмувалося. Знизився рейтинг і лідера ВО «Свобода» Олега Тягнибока.

Однак найбільш резонансною подією тижня став виклик на допит у Службу безпеки Вченої ради Інституту соціології НАН України. СБУ вкотре засвідчила свою присутність у внутріполітичному житті країни, що, безумовно, не додасть авторитету владі ні в країні, ні за її межами.

Власне, це ще одна ознака того, що ситуація в Україні з наближенням виборів загострюватиметься. І, не виключено, що розпочнеться битва «усіх проти всіх», яка спостерігалася наприкінці дев’яностих минулого століття.