Вечірнє засідання 15 березня
Засідання розпочалося з оголошення результатів таємного голосування про призначення нового Уповноваженого Верховної Ради з прав людини. Голова лічильної комісії Микола Шершун повідомив, що оскільки за Євгена Захарова було віддано 134 голоси, а за Валерію Лутковську — 212 голосів, то відповідно до пункту 17 частини першої статті 85 Конституції України, статей 6 та 7 Закону України «Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини» та глави VІІ Закону України «Про Регламент Верховної Ради», не було обрано жодного з кандидатів. Він також додав, що участь у голосуванні взяв 391 народний депутат, при цьому 18 народних депутатів не підтримали жодного кандидата та ще 27 бюлетенів визнано недійсними. Виходячи з цих результатів, Голова Верховної Ради Володимир Литвин повідомив, що з 16 березня починається новий двадцятиденнний термін для внесення нових кандидатур на посаду Уповноваженого з прав людини.
Продовживши розгляд питань порядку денного, народні депутати ухвалили законопроект про особливості продажу пакетів акцій, що належать державі в статутному капіталі банків, участь у капіталізації яких взяла держава.
Реалізувавши ці пакети акцій, держава сподівається повернути до бюджету витрачені кошти. При цьому документ передбачає, що стратегічними інвесторами не можуть бути особи, які на момент капіталізації банків володіли істотною участю в таких банках, а також особи, зареєстровані в офшорних зонах і державах, віднесених до списку держав, що не співпрацюють у сфері протидії відмиванню доходів, одержаних злочинним шляхом.
Наступний ухвалений у цілому законопроект — про внесення змін до Сімейного кодексу України — передбачає підвищення мінімального шлюбного віку до 18 років. Щоправда, в окремих випадках за рішенням суду також може бути надано право на шлюб особі, яка досягла 16-річного віку, якщо буде встановлено, що це відповідає її інтересам. Вікового цензу стосується ще один ухвалений у цілому законопроект — про внесення змін до статті 23 Закону «Про державну службу», який встановлює, що держслужбовцям, які обіймають посади першої категорії, за рішенням відповідного державного органу чи посадової особи, які здійснили призначення їх на посади, може бути продовжено перебування на державній службі після досягнення ними шістдесятип’ятирічного віку за їх згодою у зв’язку з потребами служби. Належну підтримку парламентаріїв здобув і проект постанови про Рекомендації парламентських слухань на тему: «Створення в Україні сприятливих умов для розвитку індустрії програмного забезпечення». А от дуже дискусійний законопроект про порядок організації і проведення мирних заходів було направлено на повторне друге читання.
Насамкінець народні депутати розглянули низку законів із пропозиціями Президента. Зокрема, в новій редакції було ухвалено законопроекти «Про внесення змін до Земельного та Лісового кодексів України щодо збереження лісів» та «Про внесення змін до деяких законодавчих актів у зв’язку з оптимізацією функцій центрального органу виконавчої влади у сфері екології та природних ресурсів щодо надання документів дозвільного характеру».