Парламентська хроніка

Ранкове засідання 16 березня
Уряд збільшить пенсії, прожитковий мінімум для непрацездатних осіб і підготує з Нацбанком порядок компенсаційних виплат знецінених заощаджень.
Про виконання соціальних програм та їх фінансове забезпечення народних депутатів під час години запитань до уряду інформував Прем’єр-міністр України Микола Азаров.
Свій виступ урядовець розпочав із подій кількарічної давності. Він нагадав, як попередній уряд відмовився виконувати ініційований Партією регіонів закон про підвищення соціальних стандартів. Водночас він наголосив, що, починаючи з 2010 року, було зупинено економічний спад, почалася позитивна динаміка. 
«Протягом двох років реальний ВВП збільшився приблизно на 10 відсотків. Зросли інвестиції, зміцнюється національна валюта. За цей час у країні регулярно збільшувалися виплати на дітей, допомога інвалідам, заробітна плата бюджетникам. При цьому нам вдалося значно зменшити дефіцит бюджету, майже в п’ять разів, порівняно з 2009 роком», — наголосив М. Азаров.
«А тепер хочу вас запитати: коли ситуація в країні була краща — два роки тому чи сьогодні?» І сам же відповів: «Це запитання риторичне». Таким чином прем’єр намагався відкинути звинувачення, що соціальні ініціативи — це передвиборні обіцянки.
За словами глави уряду, країна, яка перебуває у значно кращій ситуації, ніж два роки тому, може і повинна вирішувати задачі з підвищення рівня життя людей, відновлювати соціальну справедливість. А тому проголошені Президентом ініціативи логічні, очікувані та стратегічно виважені. Так, за словами М. Азарова, починаючи з травня поточного року буде збільшено (в середньому на 100 гривень) розмір пенсій майже дев’яти мільйонам пенсіонерів. До 42 відсотків збільшено прожитковий мінімум для непрацездатних осіб, доплата до пенсій для членів сімей померлих інвалідів війни. Кожен із них у середньому щомісяця додатково отримуватиме 120 гривень. Зростуть також і пенсійні виплати для учасників війни. З 1 липня поетапно збільшуватиметься розмір пенсій військовослужбовцям, які звільнені в запас.
М. Азаров повідомив також, що за його дорученням міністр фінансів із Нацбанком готують порядок компенсаційних виплат знецінених заощаджень. «Я не приховую, що критикував рішення попереднього уряду про виплату таких компенсацій. Тоді це було абсолютно економічно недоцільно. Усі аргументи, які тоді наводив, — підтвердилися. Вони розбазарили значні кошти, які ми їм залишили, — близько 24 млрд. грн., і країна увійшла в кризу абсолютно не підготовленою». Нинішню ж ініціативу з виплати компенсації М. Азаров назвав відновленням справедливості. Адже тисячу отримала лише половина вкладників.
Водночас він повідомив, що нині урядовці та представники Нацбанку опрацьовують також програму державного іпотечного кредитування житлового будівництва.
Одразу після доповіді М. Азаров залишив сесійну залу — у нього була запланована зустріч із Прем’єр-міністром Угорщини, тож на запитання депутатів відповідав віце-прем’єр-міністр — міністр соціальної політики Сергій Тігіпко. Щоправда, це викликало невдоволення опозиційних депутатів.
Урядовець поінформував парламентаріїв про джерела фінансування соціальних ініціатив. За його словами, на виконання іпотечної програми передбачається спрямувати близько
10 млрд. грн. На решту соціальних ініціатив — близько 16 млрд. грн.
«Якщо подивитися на джерела, то перевиконання зведеного бюджету за два місяці цього року становило 2,2 млрд. грн., перевиконання доходів Пенсійного фонду — 1 млрд. грн., до інших соціальних фондів — на 0,3 млрд. грн. Ми передбачаємо, що за рахунок зростання економіки ми зможемо збільшити доходи приблизно на 14 млрд. грн. І це не приймаючи ніяких законодавчих рішень», — сказав він. Що стосується інших джерел, то, за словами урядовця, разом зі змінами до держбюджету буде подано комплекс законів, які наповнять кошик країни, передусім за рахунок перерозподілу доходів від багатих до бідних.
Не оминули депутати-опозиціонери й тему Тимошенко. Так, лідер фракції «БЮТ-«Батьківщина» Андрій Кожем’якін поскаржився, що його колег не допустили на територію Качанівської колонії. Звертаючись до міністра юстиції Олександра Лавриновича, він попросив втрутитися в ситуацію.
У відповідь О. Лавринович зауважив, що міністерство «не здійснює актуального керівництва» пенітенціарною службою, а лише забезпечує її діяльність.
У свою чергу, Голова Верховної Ради Володимир Литвин попросив свого першого заступника Адама Мартинюка зв’язатися з колонією і з’ясувати всі обставини інциденту. Пізніше він повідомив, що депутатів допустили на територію колонії.
Крім того, заступник міністра енергетики та вугільної промисловості В. Макуха поінформував депутатів про суть законопроекту щодо реформування газотранспортної системи. Водночас головуючий Володимир Литвин зауважив: щоб зняти будь-які застереження, на погоджувальній раді домовилися розглядати не урядовий проект, а «нунсівця» Юрія Кармазіна. Та «прийняти рішення лише в частині подолання монополізму «Нафтогазу» і розподіл його на дві структури — одна транспортуватиме газ, інша — його видобуватиме», — зауважив він. Цього, нагадав глава парламенту, вимагає Енергетична хартія, до якої приєдналася наша країна. З огляду на це В. Литвин попросив не блокувати трибуну. Проте щойно в роботі сесії було оголошено перерву для проведення погоджувальної ради, чого вимагали дві опозиційні фракції, парламентська трибуна та президія були заблоковані меншістю.
Про результати засідання згодом повідомила керівник прес-служби Верховної Ради — прес-секретар Голови Верховної Ради Вікторія Шведова.
Вона, зокрема, повідомила, що представники фракції «БЮТ-»Батьківщина» вимагають негайно викликати до парламенту представника Генеральної прокуратури, який має надати роз’яснення, чому народних депутатів не пускають на територію Качанівської виправної колонії. Голова Верховної Ради, за словами В. Шведової, запропонував звернутися до Генеральної прокуратури з тим, щоб її представники проаналізували, скільки депутатів і коли зверталися із проханнями щодо відвідин місць відбування покарань по всій країні, скільки відповідних рішень було ухвалено й скільки звернень відхилено. Голова Верховної Ради України запропонував запросити на засідання погоджувальної ради наступного понеділка заступника Генпрокурора, який здійснює нагляд за пенітенціарною системою, з тим, щоб він надав вичерпну інформацію і пояснення, у тому числі, й щодо сьогоднішнього випадку. Однак фракції «БЮТ-»Батьківщина» та «НУ—НС» не підтримали таку пропозицію.
В. Литвин також запропонував продовжити пленарне засідання і водночас продовжувати обговорення пропозицій щодо врегулювання ситуації на засіданні погоджувальної ради лідерів фракцій. Проте і ця пропозиція не знайшла підтримки з боку представників опозиційних фракцій, тож згоди так і не було досягнуто.
Такі дії опозиціонерів голова фракції Партії регіонів Олександр Єфремов назвав «деструктивними». Він нагадав, що в п’ятницю мали розглядатися постанови про виконання рекомендації ПАРЄ, а тому висловив здивування діями меншості, що заблокувала розгляд своїх же питань.
Водночас голова ТСК із питань розслідування обставин підписання газових угод у 2009 році Інна Богословська переконана, що справжня причина блокування — небажання почути звіт комісії, запланований на п’ятницю. Вона збиралася озвучити його під час брифінгу, проте депутати з фракції «БЮТ-«Батьківщина» зірвали його голосними вигуками: «Брехуха!».
І. Богословська повідомила лише, що проект постанови все одно буде опубліковано, отримає документи і європейська спільнота, «незважаючи на те, що бютівці роблять усе, аби правда не досягла своєї мети».
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Інші фото з цієї події шукайте у фотомагазині на сайті www.golos.com.ua
Василь Грицак, Всеволод Бородін.