Парламентська хроніка
Ранкове засідання 14 березня
Розгляд постанов щодо виконання рекомендацій Парламентської асамблеї Ради Європи відносно українського законодавства перенесено на п’ятницю. Відповідне рішення, як повідомив лідер фракції «БЮТ-«Батьківщина» Андрій Кожем’якін, було ухвалено на вчорашній погоджувальній раді, яка відбулася в перерві пленарного засідання.
«Після обговорення цього питання було прийняте компромісне рішення про те, що ця постанова буде розглянута у п’ятницю після заслуховування уряду у Верховній Раді», — зазначив він.
Ухваливши проект закону про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Королівства Марокко про морське торговельне судноплавство, сесія зосередилася на розгляді питань для включення до порядку денного.
Заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко, зокрема, запропонував заслухати інформацію Кабміну щодо здійснення закупівель товарів, робіт та послуг за державні кошти для потреб, пов’язаних із підготовкою та проведенням в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу. За його словами, отримавши можливість здійснювати закупівлі без тендера, після ухвалення відповідного закону у 2010 році, у чиновників виникає багато спокус «використати ці кошти неналежним чином». До того ж останнім часом з’явилося багато тривожних публікацій у ЗМІ щодо таких зловживань.
За словами регіонала Михайла Чечетова, уряд працює, Київ та країна готуються гідно провести Євро-2012.
Включення цього питання до порядку денного підтримали лише 164 народні депутати (ПР — 4, «БЮТ—«Батьківщина» — 100, «НУ—НС» — 29, КПУ — 25, НП — 0, «Реформи заради майбутнього» — 1, позафракційні — 5). Власне, до порядку денного депутати включили лише одне питання — проект постанови про відзначення 140-річчя з дня народження Соломії Крушельницької.
Перед розглядом документів у першому читанні дві фракції «БЮТ—«Батьківщина» та «НУ—НС» попросили час для виголошення заяви. Стосувалася вона резолюції Парламентської асамблеї Ради Європи. Як зауважила Олена Бондаренко («БЮТ—«Батьківщина»), попри те, що у вівторок майже одноголосно парламент ухвалив рішення про розгляд проекту постанови про заходи з реалізації рекомендацій і вимог ПАРЄ, відповідний проект не включено до порядку денного. Це, за її словами, дає підстави вважати, що розгляд цього питання свідомо гальмується. «Зволікання з виконанням вимог ПАРЄ загрожує реальними економічними санкціями проти України», — наголосила вона.
У свою чергу Голова Верховної Ради Володимир Литвин нагадав, що винести це питання на розсуд сесії домовлялися після того, як його розгляне профільний комітет. Мало того, він запропонував: «якщо не буде згоди — давайте приймемо за основу документ. Внесемо доповнення, уточнення і зробимо його таким, який потрібний не для взаємних звинувачень, а для розв’язання справи».
Потому сесія один за одним відхилила низку опозиційних законопроектів. Зокрема, зміни до Кримінально-виконавчого кодексу (щодо посилення державного та громадського контролю за дотриманням прав засуджених осіб в установах виконання покарань).
Оскільки відхилено було також і законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів (щодо гуманізації законодавства про попереднє ув’язнення та забезпечення конституційних прав і свобод осіб, взятих під варту), профільному комітету було доручено об’єднати ці документи в один і підготувати його для розгляду в парламенті.
На початку ранкового засідання Голова Верховної Ради повідомив про виключення Наталії Королевської з фракції «БЮТ—«Батьківщина».
З днем народження цього дня вітали Віталія Заблоцького (ПР).
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Інші фото з цієї події  шукайте у фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.
Алла Александровська, Олексій Бабурін, Євген Царьков.