Розглянувши у повторному другому читанні, Верховна Рада ухвалила в цілому доопрацьований Митний кодекс у редакції профільного комітету (264 «за»). З урахуванням пропозицій Президента України до документа внесено 148 поправок. Опозиційні фракції не голосували за законопроект. Митний кодекс було ухвалено парламентом 3 листопада 2011 року. Але глава держави України застосував вето і повернув закон до парламенту із пропозиціями.

 Ранкове засідання 13 березня
Голова Комітету з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики Віталій Хомутиннік поінформував, що у законопроекті враховано повністю або редакційно всі поправки Президента. У новій редакції Митного кодексу є декілька суттєвих новацій. Зокрема, збільшено загальну вартість товарів, які можуть ввозитися громадянами на митну територію України без сплати податків через сухопутні чи морські кордони: у чинному кодексі 200 євро, у попередній редакції, прийнятій парламентом, пропонувалося 1000 євро, пропозиції Президента — 500 євро. Збільшено термін тимчасового ввезення громадянами-нерезидентами авто для особистого користування. Окрім того, із кодексу виключено положення, які надають митним органам право на здійснення судово-експертної діяльності та самостійно виконувати рішення судів про конфіскацію товарів, транспортних засобів у разі, якщо вони були попередньо видалені цими органами. Переглянуто порядок здійснення митними органами контролю за правильністю визначення митної вартості товарів, надавши декларантам більше можливостей для відстоювання своєї правоти у спорах з митними органами. Терміни застосування адміністративних стягнень за порушення митних правил приведено у відповідність до положень Кодексу України про адміністративні правопорушення: строк застосування адміністративного стягнення за порушення митних правил у вигляді конфіскації товарів і транспортних засобів скорочено з трьох років до двох місяців.
Пропозиції
 Повноваження із видання наказів нормативного характеру буде передано від Держмитслужби Міністерству фінансів.
 Загальна вартість товарів, які можуть ввозитися громадянами на митну територію України без сплати податків, — 500 євро.
 Загальний термін тимчасового ввезення громадянами-нерезидентами транспортних засобів особистого користування — один рік.
Передбачається, що закон згідно з Перехідними положеннями вступить в силу через місяць з моменту його підписання Президентом.
Гостра дискусія виникла перед голосуванням за включення до порядку проектів постанов про заходи з реалізації рекомендацій і вимог Парламентської асамблеї Ради Європи. Було внесено два проекти постанови — народного депутата від Партії регіонів Івана Попеску та Олега Білоруса («БЮТ-«Батьківщина»). Проект постанови від парламентської більшості, зокрема, передбачає прискорення підготовки проекту Кримінального процесуального кодексу до другого читання, доопрацювання проекту законів «Про прокуратуру» та «Про адвокатуру». Крім того, Міністерству юстиції доручається проаналізувати кримінальне законодавство країн-учасниць ЄС, виборчий бар’єр на парламентських виборах, а також фінансування політичних партій з державного бюджету і участь у виборах раніше судимих осіб. А також доручити Центральній виборчій комісії при створенні виборчих округів врахувати щільність проживання національних меншин.
А проект постанови, внесений опозиційними депутатами, передбачає в місячний термін підготувати і внести декриміналізаційні зміни до статей 364 і 365 Кримінального кодексу Україні, звільнити колишніх урядовців з-під варти і надати їм можливість брати участь у виборах. Окрім того, проект постанови передбачає внесення змін до Конституції України, які дозволили б виконати резолюцію ПАРЄ.
За включення до порядку денного обох проектів постанов проголосували 410 депутатів. Голова Верховної Ради Володимир Литвин доручив профільному комітетові до розгляду проектів у сесійній залі підготувати узгоджений документ. Після виступів від фракцій на початку пленарного засідання опозиція стала вимагати перерву. Народний депутат Арсеній Яценюк («НУ—НС») заявив, що опозиція вимагає окремої зустрічі з Президентом України Віктором Януковичем. Він наголосив, що опозиція внесла свій пакет законів, які повинні застабілізувати економічну ситуацію і відновити соціальну справедливість. «Ми очікуємо на зустріч з В. Януковичем, — сказав А. Яценюк. — Президенту не потрібно ховатися ні від народу, ні від опозиції». Парламентарій також відзначив, що нині Президент ініціює доплату українським пенсіонерам по 100 гривень, але при цьому провладна більшість півроку тому вилучила із закону про пенсійне забезпечення норму, яка передбачала перерахунок пенсій на 334 гривні. Зараз обіцяють доплату в 165 гривень для колишніх військовослужбовців, але водночас за чинним законодавством пенсії мали б зрости на 800 гривень. До Дня Перемоги ветеранам обіцяють виплатити по 2200 гривень, але в законодавстві передбачена виплата до 8000 гривень.
У цілому також ухвалено проект закону про систему екстреної допомоги населенню за єдиним телефонним номером 112, з урахуванням пропозицій Президента — законопроект про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення управління об’єктами державної власності. 
Розгляд проектів законів про внесення змін до деяких законодавчих актів України з метою забезпечення реформування нафтогазового комплексу — урядовий та від опозиції — після блокування парламентської трибуни опозиційними депутатами на пропозицію В. Литвина перенесено на п’ятницю, 16 березня. Народні обранці стурбовані намірами дозволити приватизацію вітчизняної нафтогазотранспортної системи. Глава парламенту запропонував їм поставити запитання профільним міністрам під час години запитань до уряду.
На початку пленарного засідання склали присягу народного депутата двоє нових парламентаріїв — Борис Білаш, котрий пройшов до Верховної Ради за списком Партії регіонів, та Євген Талишев, обраний за списком «Нашої України — Народної самооборони». Центральна виборча комісія визнала обраними народними депутатами Б. Білаша та Є. Талишева замість Владислава Каськіва та Олексія Лелюка, котрі перейшли на роботу до виконавчих органів влади, а повноваження яких парламент достроково припинив 23 лютого.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Інші фото з цієї події шукайте в фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.
Володимир Вечерко, Іван Кириленко.
Іван Плющ, Юхим Звягільський.