Сонячні станції, комплекси для тварин і... ранкова зарядка — непоєднувані, на перший погляд, між собою речі — активно запроваджує у практику в регіоні його керівник — голова Вінницької облдержадміністрації Микола Джига.
За показником енергоефективності (є такий нині у рейтингу областей) Вінниччина — у чільній трійці. А ось молока вінничани виробляють найбільше в державі — торік було 838,2 тисячі тонн. У планах — мільйон тонн. Саме з цією метою реалізують проект будівництва великих тваринницьких комплексів. Чотири з них ввели в експлуатацію у 2011-му, ще сім у стадії будівництва. Щодо утвердження здорового способу життя серед краян, жоден попередній керівник області не приділяв уваги стільки, як це робить Микола Джига. На його думку, навіть у такій справі влада має подавати приклад. На ранкову зарядку разом з керівником області виходять, коли погода дозволяє, не тільки підлеглі. Восени минулого року в обласному центрі визначили декілька місць для проведення колективної ранкової гімнастики. Туди направляли тренерів. Кожен бажаючий міг долучитися до отримання заряду бадьорості.
Дев’ять сонячних станцій
Першу потужну сонячну станцію збудували торік у південному районі області — у селі Слобода-Бушанська Ямпільського району. Заплановано мати ще вісім таких об’єктів. Особливість першої станції в тому, що розташована поруч з гідроелектростанцією. У такий спосіб в одній місцині акумулюють енергію з двох видів джерел. Протягом року вони вироблятимуть енергії на 11 мільйонів гривень. У нинішньому році заплановано спорудити ще два такі само об’єкти у цьому ж районі — у селах Гальжбіївка та Цекинівка. Обидва населені пункти розташовані вздовж берега Дністра.
Крім того, обласна адміністрація підписала угоду з керівництвом підприємства «Екотехнік-Прага», визнаним європейським лідером у зведенні сонячних станцій. Досягнуто попередньої домовленості про те, що чехи встановлять на Вінниччині шість станцій, на яких перероблятимуть енергію сонця в електричну.
Солому спалюють не на полях — у котельнях
У низці районів знайшли застосування ще одному виду природної енергії. Загалом в області налічується понад п’ятдесят котелень, які працюють на альтернативних видах енергії — соломі, відходах деревини тощо. Всі вони — у закладах соціальної сфери. Попит на солому збільшився, починаючи з минулих жнив. Це зумовлено тим, що у селищі Турбів Липовецького району завершили будувати першу чергу заводу з виготовлення пелет (брикетів з пресованої соломи). Невдовзі завод почне випуск продукції. У деяких селах Погребищенського, Бершадського, Піщанського та Мурованокуриловецького районів будинки опалюють електрикою. Використання нічного тарифу дає можливість економити на сплаті за електрику.
Мільйон тонн молока
— Ми остаточно визначилися у питаннях збільшення виробництва молока, — продовжує Микола Джига. — Розробили проект будівництва великотоварних молочних комплексів. Чотири з них здали торік. Ці споруди зовсім не схожі на колишні ферми. У кожному встановлено сучасне обладнання. Воно забезпечує дотримання всіх вимог під час доїння, збирання та зберігання молока в охолодженому стані. Плануємо мати такі комплекси у кожному районі. Досягатимемо поставленого рубежа — виробити за рік мільйон тонн продукції.