Обіцяють стояти, поки не отримають гарантій від Президента

Парламентська хроніка
Ранкове засідання 24 лютого
Година запитань до уряду, під час якої депутати мали почути інформацію щодо стану справ в АПК та виконання Україною міжнародних зобов’язань, так і не відбулася. Представники фракції «БЮТ- «Батьківщина» заблокували трибуну, президію Верховної Ради, а також двері, через які керівництво парламенту заходить на свої робочі місця. Відтак епіцентр подій змістився в парламентські кулуари. Тим часом тривало засідання погоджувальної ради.
Як повідомив бютівець Сергій Соболєв, фракція заблокувала трибуну, бо не побачила в порядку денному питання, яке стосується втілення в життя резолюції Парламентської асамблеї Ради Європи. За словами парламентарія, профільний Комітет у закордонних справах підтримав опозиційний проект постанови. (Як відомо, є два проекти: від меншості та більшості.) «Натомість ми побачили в порядку денному інше питання, за яким фактично можна здати повністю газотранспортну систему України», — наголосив С. Соболєв.
Що стосується іншого варіанта постанови, який готові підтримати регіонали, то він, за словами депутата, зачіпає загалом наші зобов’язання, починаючи зі вступу до РЄ в 1995 року і до цього часу. «Наш проект торкається останньої резолюції. Можливо, й інший варіант має право на життя, але це стратегія на довгі місяці і роки. Наше питання стосується безпосередньо швидких рішень, які мають бути ухвалені в найближчі місяці», — зауважив С. Соболєв.
Про результати засідання погоджувальної ради згодом під час брифінгу повідомив Голова Верховної Ради Володимир Литвин. За його словами, на засіданні було зроблено все можливе, щоб знайти діалог. «Я вважаю, що він потрібен, і його значення зростатиме з наближенням парламентської кампанії», — сказав він. Глава парламенту розповів, що ставилося два питання: про розгляд проектів постанов щодо реагування на резолюцію ПАРЄ. Водночас як привід для блокування трибуни було використано питання про внесення змін до деяких законодавчих актів України з метою забезпечення реформування нафтогазового комплексу, внесене до порядку денного.
«Коли я пояснив, що законопроект не розглядатимуть сьогодні, реакція була така: нас це не цікавить. Цікавить розгляд проектів постанов. Я запропонував після заслуховування інформації Кабінету Міністрів внести відповідні до порядку денного. Фракції погодилися і гарантували, що підтримають. Проте представники опозиційних фракцій, провівши консультації, повідомили, що їх це не влаштовує. Вони й далі блокуватимуть, щоб отримати якісь гарантії від Президента», — зазначив В. Литвин.
З огляду на це Голова Верховної Ради дійшов висновку: реалізується політичний сценарій для того, щоб не працювала Верховна Рада і не приймалися ті рішення, на яких наполягають. «Я роблю висновок, що ці рішення нікому не потрібні. Потрібен політичний процес, і не випадково під час відкриття сесії я казав: складається враження, що запрограмований наступний крок — жорсткіше рішення по Україні. Іншого пояснення логіки відповідних дій я не бачу», — наголосив В. Литвин. Водночас він висловив сподівання, що двох тижнів буде достатньо, щоб охолонути і зрозуміти: «не можна нехтувати цим майданчиком, який дає змогу декларувати позиції, обстоювати їх та апелювати не лише до громадськості, а й до міжнародних інституцій, як це роблять українські політики».
Якщо така ситуація триватиме й надалі, то, на думку глави парламенту, важко буде виконати бодай частину рекомендацій ПАРЄ. Адже для цього потрібна працююча Верховна Рада, що, у свою чергу, вимагає підтримки діалогу для прийняття серйозних рішень.
Що стосується законопроекту, який опозиція назвала «здачею газотранспортної системи», то, за словами В. Литвина, документ немає нічого спільного із приватизацією. «Для того щоб ставити у практичну площину питання про приватизацію газотранспортної системи, треба розглядати інший закон — про об’єкти, які не підлягають приватизації, серед яких і газотранспортна система. Отже, це абсолютно надуманий привід, не просто демонстрація невігластва, а бажання показати людям, що ми, мовляв, захищаємо національні інтереси. Але водночас кажуть, що ми повинні утверджувати європейські цінності. А як їх утверджувати, коли, з одного боку, вимагають співпрацювати в рамках енергетичної сфери, а з другого — блокують прийняття відповідних рішень», — констатував Голова Верховної Ради.
У свою чергу, «нунсівець» Арсеній Яценюк повідомив на брифінгу, що до нормальної роботи парламент повернеться лише після зустрічі представників опозиції із Президентом. Від якого меншість, за словами депутата, хоче отримати гарантії стосовно виконання резолюції ПАРЄ, а також щодо недопущення приватизації ГТС. Водночас він додав, що обранці сподіваються на конструктивну розмову з главою держави.
Фото Олександра КЛИМЕНКА.
Інші фото з цієї події шукайте у фотомагазині на сайті www.golos.com.ua