Вечірнє засідання
23 лютого
Верховна Рада 239 голосами ухвалила в цілому законопроект «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб», внесений народними депутатами з різних фракцій. Голова Комітету з питань фінансів та банківської діяльності, податкової та митної політики, один із авторів законопроекту Віталій Хомутиннік, представляючи його, зауважив, що під час підготовки до другого читання робочою групою було опрацьовано 255 пропозицій від депутатів та НБУ, з них враховано 174. За його словами, запропоновані новації повинні позитивно вплинути на підвищення довіри населення до банківської системи. «Головною метою цього законопроекту є саме те, щоб існувало законодавче поле, яке регулює фонд гарантування вкладів, фактично гарантує повернення коштів до вкладників», — наголосив В. Хомутинник.
Згідно з документом, повноваження та функції Фонду гарантування вкладів фізичних осіб значно розширюються. Зокрема, до повноважень фонду буде віднесено контроль за участю всіх вітчизняних банків у системі гарантування вкладів, виведення неплатоспроможних банків із ринку, створення реєстру учасників фонду, інвестування коштів у державні цінні папери, організацію виплат відшкодувань за вкладами в разі прийняття рішення про відкликання банківської ліцензії та ліквідації банку, участь в інспекційних перевірках проблемних банків, застосування до банків та їх керівників фінансових санкцій та адміністративних штрафів тощо.
Фонд гарантуватиме кожному вкладнику банку відшкодування коштів за його вкладом, включаючи відсотки. Однак не більше суми, встановленої адміністративною радою фонду на дату прийняття рішення про ліквідацію банку незалежно від кількості вкладів в одному банку. Однак представники опозиції під час обговорення звертали увагу на те, що фактично створюється паралельний Нацбанк. Юрій Кармазін («НУ—НС») декілька разів звертав увагу на те, що ухвалення закону може поставити під загрозу стабільність гривні.
Народні обранці також проголосували низку проектів постанов про призначення позачергових місцевих виборів, ухвалили в цілому проекти законів: про внесення змін до Закону «Про передачу об’єктів права державної та комунальної власності» (щодо об’єктів інженерної інфраструктури водопровідного господарства); про ландшафти; про внесення змін до Закону «Про міліцію» (щодо обов’язків та прав міліції при забезпеченні дозвільної системи органами внутрішніх справ); про особливості здійснення державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності щодо фізичних осіб-підприємців та юридичних осіб, які застосовують спрощену систему оподаткування, обліку та звітності; про внесення змін до підрозділу 4 розділу XХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України (щодо особливостей справляння податку на прибуток).
На початку вечірнього засідання представник фракції «БЮТ-«Батьківщина» Юрій Одарченко зачитав лист лікаря з Канади Петра Куйтана, котрий брав участь у медичному обстеженні Ю. Тимошенко в Качанівській виправній колонії. У цьому листі лікар стверджує, що начебто не екс-прем’єр, а владні чиновники «заборонили іноземним лікарям збирання будь-яких необхідних зразків для аналізу». Фракція «БЮТ-«Батьківщина» висловила занепокоєння з приводу того, що не бралися токсикологічні аналізи в Ю. Тимошенко, їй вводяться невідомі знеболюючі препарати, і звернулася з вимогою невідкладно заслухати в парламенті інформацію віце-прем’єр-міністра України — міністра охорони здоров’я Раїси Богатирьової.