Парламентська хроніка
Ранкове засідання 23 лютого
На початку пленарного засідання Голова Верховної Ради Володимир Литвин привітав ветеранів усіх поколінь та всіх людей, хто нині носить погони, з Днем захисника Вітчизни. І повідомив, що до парламенту надійшов лист від ветеранів війни з проханням поліпшити їхній соціальний захист. Глава парламенту направив ці пропозиції до вивчення.
Верховна Рада проголосувала постанову про обрання народного депутата від «НУ—НС» Юрія Стеця головою Комітету з питань свободи слова та інформації — 345 «за». 
оновано лідерами фракцій «БЮТ-«Батьківщина» Андрієм Кожем’якіним та «НУ—НС» Миколою Мартиненком, але кандидатуру Ю. Стеця підтримали всі депутатські фракції.
Однак коли дійшла черга до голосування про припинення депутатських повноважень народних обранців, котрі перейшли на роботу до органів виконавчої влади — Владислава Каськіва, Олександра Пеклушенка та Олексія Лелюка, голосів для ухвалення рішення забракло. Володимир Литвин обурився, чому його колеги не хочуть виконувати вимоги Конституції, яка забороняє суміщувати депутатський мандат з іншими посадами. І доручив апарату Верховної Ради припинити нарахування зарплати депутатам-сумісникам, звільнити всіх їхніх помічників-консультантів та опублікувати матеріали в газеті «Голос України». На вимогу двох фракцій «БЮТ-«Батьківщина» та «НУ—НС» оголосили перерву.
Після перерви Сергій Соболєв («БЮТ-«Батьківщина») заявив про необхідність негайного розгляду та ухвалення постанови Верховної Ради про виконання рекомендацій ПАРЄ. В. Литвин зауважив, що на погоджувальній раді пропонував розглянути це питання у п’ятницю після години запитань до уряду, однак керівники фракцій парламентської більшості вважають, що це питання ще потребує доопрацювання. Глава парламенту також запевнив, що трансляція пленарних засідань Верховної Ради не припинятиметься за будь-яких обставин.
В. Литвин повторно поставив на голосування проекти постанов про позбавлення депутатських повноважень О. Лелюка та В. Каськіва (за О. Пеклушенка повторно не голосували, бо, як з’ясувалося, він перебуває на лікарняному). Наразі рішення вже було прийнято конституційною більшістю (396 та 402 «за»).
Розглянувши в другому читанні, депутати ухвалили низку урядових законопроектів у цілому. Проект закону про внесення змін до деяких законів України щодо регулювання інвестиційної діяльності у сфері житлово-комунального господарства (241 «за) передбачає закласти інвестиційні витрати в тарифи на воду та інші комунальні послуги. Контроль за виконанням інвестиційних програм покладено на Кабінет Міністрів. Однак під час обговорення деякі народні депутати висловлювалися проти того, щоб в тарифи за житлово-комунальні послуги закладалися витрати на інвестиційні програми, тобто щоб люди платили з власної кишені за ремонт труб та обладнання. Законопроект про передачу, примусове відчуження або вилучення майна в умовах правового режиму воєнного чи надзвичайного стану визначає механізм такої процедури (261 «за»).
Схваленими змінами до деяких законів України щодо захисту вітчизняних товаровиробників у відповідь на дискримінаційні та/або недружні дії іноземних держав, митних союзів або економічних угруповань внесено зміни до законів «Про зовнішньоекономічну діяльність» та «Про Єдиний митний тариф», які спрямовані на вдосконалення механізмів забезпечення реалізації законних прав та інтересів суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності України у сфері міжнародних відносин (270 «за).
Ще два прийняті закони стосуються посилення адміністративної відповідальності за порушення правил руху. Одним законодавчим актом в новій редакції викладено статтю 123 Кодексу України про адміністративні правопорушення і посилено відповідальність за порушення правил руху під час залізничного переїзду. Проектом закону про внесення змін до статті 122 Кодексу України про адміністративні правопорушення посилено адміністративну відповідальність водіїв «маршруток» за порушення правил руху і зупинки (329 «за»).
Під час розгляду в другому читанні законопроектів про особливості утворення державного акціонерного товариства залізничного транспорту загального користування та про внесення змін до Закону «Про залізничний транспорт» (щодо розмежування функцій державного та господарського управління галуззю) опозиційні депутати Юрій Одарченко і Юрій Кармазін висловлювали стурбованість щодо намірів приватизації «Укрзалізниці». Однак їхні поправки не підтримали і, зрештою, проекти законів були проголосовані.
Фото Олександра КЛИМЕНКА.
Інші фото з цієї події  шукайте в фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.
Микола Ковзель, Олексій Логвиненко, Валерій Борисов, Остап Семерак.