Парламентська хроніка
Ранкове засідання 22 лютого
У цілому 343 голосами було ухвалено запропоновані Оленою Шустік («БЮТ- «Батьківщина») зміни до статті 61 Сімейного кодексу України щодо приведення її у відповідність до Конституції України. Відповідно до проекту, право спільної сумісної власності подружжя на земельну ділянку, набуту одним із подружжя внаслідок безоплатної передачі із земель державної або комунальної власності, не поширюється у випадку, коли один із подружжя є іноземець або особа без громадянства. Ухвалено також зміни до статті 11 Закону «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» (щодо звуження переліку умов припинення виплат допомоги при народженні дитини).
Народні депутати підтримали проект закону «Про ратифікацію угоди між Кабінетом Міністрів України та урядом Російської Федерації про порядок перетинання україно-російського державного кордону жителями прикордонних регіонів України та Російської Федерації». Ця угода передбачає створення додаткових пунктів перетину кордону, а також запроваджує спрощений порядок пересування мешканців прикордонних регіонів.
У цілому як закон (342 — «за») було підтримано законодавчу ініціативу заступника Голови Верховної Ради Миколи Томенка про те, щоб дія Закону «Про здійснення державних закупівель» не поширювалася на випадки, якщо предметом закупівлі «є книги, періодичні видання та інші документи на паперових та електронних носіях інформації для поповнення бібліотечних фондів».
Насамкінець парламентарії розглянули два альтернативні законопроекти, які стосувалися реорганізації загальноосвітніх навчальних закладів. У проекті Миколи Томенка (реєстр. №9062) пропонувалося встановити, що реорганізація або ліквідація загальноосвітніх навчальних закладів, заснованих на комунальній формі власності, допускається лише за згодою територіальної громади (загальних зборів) села, міста або на підставі місцевого референдуму. Натомість у проекті Арсенія Яценюка («НУ—НС») пропонувалося заборонити реорганізацію і ліквідацію державних та комунальних навчальних закладів з державною мовою навчання. Обговорюючи це питання, більшість депутатів наголошували на слушності цих проектів. Зокрема, Катерина Самойлик (КПУ), апелюючи до фракції Партії регіонів, зауважила: скоро у селах вовки витимуть, якщо ми займатимемо позицію страуса. У свою чергу Михайло Чечетов зазначив, що розв’язання цієї проблеми буде знайдено у базовому законопроекті про освіту. За результатами голосування жоден з документів не набрав достатньої кількості голосів.
На початку засідання, після традиційного виголошення депутатських заяв, на вимогу фракцій «НУ—НС» та «БЮТ-«Батьківщина» було оголошено перерву. Після її завершення із заявою виступив голова фракції «БЮТ-«Батьківщина» Андрій Кожем’якін. «Верховна Рада свідомо відмовляється виконувати вимоги та рекомендації Ради Європи, викладені у резолюції ПАРЄ від 26 січня цього року, — сказав він. — Відповідно до домовленостей, досягнутих на погоджувальній раді ще 6 лютого, Комітет у закордонних справах підготував проект постанови про заходи з реалізації цих вимог, але сьогодні цей проект не включено до порядку денного». Отож опозиція вважає, що більшість відверто блокує законопроекти, спрямовані на негайне виконання вимог. Він нагадав, що опозиційні фракції звернулися до Президента з пропозицією негайно зустрітися «для обговорення питань державної ваги, зокрема тих, які стосуються відносин України із зовнішнім світом та реальної загрози її ізоляції». На жаль, зауважив А. Кожем’якін, глава держави ніяк не відреагував на ці пропозиції.
У свою чергу головуючий на засіданні Перший заступник Голови Верховної Ради Адам Мартинюк зауважив, що «ніякого свідомого зволікання немає». Він нагадав, що на погоджувальній раді йшлося про два проекти постанов. Один підготував Комітет у закордонних справах, інший — група депутатів, які представляють Верховну Раду у ПАРЄ. «Домовилися, як тільки-но ці постанови пройдуть комітети, ми одразу їх розглядатимемо. На сьогодні рішення комітету немає», — зауважив головуючий.
Фото Олександра КЛИМЕНКА.
Інші фото з цієї події  шукайте у фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.
Олександр Рябека, Олена Шустік, Антоніна Болюра.