Ранкове засідання 21 лютого
 
Під час обговорення урядових законопроектів опозиція гостро критикувала запропоновані новації. Однак деякі питання голосувалися навіть конституційною більшістю. Зокрема, схвалений у першому читанні урядовий проект закону про морські порти (232 «за») передбачає дозволити приватизацію інфраструктурних об’єктів морських портів та значно спростити роботу інвесторів у портах. Проектом закону визначено, що майно, яке використовується під час здійснення діяльності в морському порту, може перебувати у державній, комунальній та приватній власності. Доповідач від профільного Комітету з питань транспорту і зв’язку Юрій Крук («Реформи заради майбутнього» переконував, що законопроект позитивно сприятиме розвиткові морських портів, залученню інвестицій. Законопроектом також передбачається врегулювати порядок будівництва, відкриття, розширення та закриття морських портів в Україні, порядок провадження на їх території господарської діяльності, визначити правовий режим об’єктів портової інфраструктури, основи державного регулювання діяльності в морських портах.
Однак Юрій Одарченко («БЮТ-«Батьківщина») стверджував, що приватизація портів призведе до втрати контролю з боку держави за стратегічними об’єктами. За основу схвалено законопроект, ініційований Кабінетом Міністрів, про внесення зміни до статті 23 Закону України «Про державну службу», який передбачає підвищити граничний вік перебування на державній службі (251 «за»). На сьогодні граничний вік перебування на держслужбі становить 65 років. Законопроектом передбачається, що державним службовцям, які займають посади першої категорії, за рішенням відповідного державного органу чи посадової особи, які їх призначали на посади, може бути продовжено перебування на державній службі після досягнення 65-річного віку за їх згодою. Під час обговорення законопроекту деякі опозиційні депутати стверджували, що він написаний «під одну людину» — тобто, щоб Прем’єр-міністр Микола Азаров, котрому невдовзі виповниться 65 років, міг і надалі працювати на чолі уряду. А дехто висловився за скасування вікових обмежень не лише для найвищих чиновників, а й усіх працівників державної служби і місцевих адміністрацій. У першому читанні також схвалено урядовий проект закону про основи розвитку Автономної Республіки Крим та особливості здійснення інвестиційної діяльності на її території (243 «за»). Законопроектом передбачається, що регулювання в сфері економічного, соціального та екологічно безпечного розвитку Криму здійснюють Кабінет Міністрів України, Верховна Рада Автономної Республіки Крим, Рада міністрів Криму, інші органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування. Законопроект підтримали депутати, які представляють Крим. Перед голосуванням головуючий Перший заступник Голови Верховної Ради Адам Мартинюк пожартував: хто з депутатів не проголосує за цей законопроект, на відпочинок до Криму не поїде. Перед початком пленарного засідання представники фракції «БЮТ-«Батьківщина» в ложі уряду розвісили плакати із фотографією міністра освіти та науки і написами «Табачник! Чемодан — вокзал», а частину своїх депутатських місць застелили транспарантом із гаслом «Ні політичним репресіям». 
Депутати вітали з днем народження своїх колег — Юрія Іванющенка, Владислава Лук’янова, Олександра Стояна.
Серед ухвалених за основу законопроектів — і низка соціальних. Проектом закону про внесення зміни до статті 41 Кодексу України про адміністративні правопорушення (щодо відповідальності за порушення вимог законодавства про працю) пропонується встановити адміністративну відповідальність посадових осіб та громадян- суб’єктів підприємницької діяльності за несвоєчасне проведення атестації робочих місць за умовами праці, несвоєчасне оформлення документів про стаж, заробітну плату, необхідних для призначення всіх видів пенсій, або надання документів про стаж або заробітну плату, що містять неповні чи недостовірні дані.
А проект закону про Загальнодержавну цільову соціальну програму захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру на 2012-2016 роки передбачає проведення низки заходів: зокрема, комплексу протизсувних та протикарстових робіт із берегоукріплення Азовського та Чорного морів; приведення Дніпровських судноплавних гідротехнічних споруд (шлюзів) у безпечний стан; реабілітації територій, забруднених внаслідок військової діяльності; вирішення соціальних та інфраструктурних питань.
У першому читанні також схвалено проекти законів про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо загальнодержавної реєстрації іноземних інвестицій, про затвердження Загальнодержавної цільової програми розвитку водного господарства та екологічного оздоровлення басейну річки Дніпра на період до 2020 року, про внесення змін до закону «Про Перелік документів дозвільного характеру у сфері господарської діяльності» (щодо питань цивільної авіації), про інститути спільного інвестування.
Законопроект Миколи Катеринчука («НУ—НС») про внесення змін до Закону «Про вибори депутатів Верховної Ради АРК, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів», який передбачав обрання міських голів за мажоритарною системою абсолютної більшості (тобто, що обраним міським головою буде вважатися той кандидат, який одержав на виборах більше половини голосів виборців, які взяли участь у голосуванні) не знайшов підтримки у сесійній залі. 
Після перерви, оголошеної на вимогу опозиційних фракцій, Арсеній Яценюк («НУ—НС») нагадав вимоги: зустріч опозиції з Президентом, зауважив парламентарій, необхідна для того, щоб обговорити не майбутнє влади, а майбутнє України і держави. А також, щоб з’ясувати, яким чином Президент виконуватиме вимоги резолюції ПАРЄ щодо звільнення та участі у виборах лідерів опозиції, які перемовини ведуться з Росією щодо газу, на яких умовах буде знижена ціна на газ, коли Україна підпише угоду з ЄС про політичну асоціацію та економічну інтеграцію, коли підвищать пенсії та зарплати бюджетникам, учителям і лікарям, чи не свідчать останні кадрові перестановки у силових відомствах про наміри глави держави запровадити надзвичайний стан у країні.
 
Інші фото з цієї події шукайте в фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.
 
Фото Олександра КЛИМЕНКА.