Урочисте богослужіння, приурочене 100-річчю Мараморош-Сигітського процесу над православними закарпатцями у 1913—1914 роках, і літургію прославлення преподобного Алексія Карпаторуського (Кабалюка) нещодавно провів митрополит Київський і всієї України Онуфрій у Свято-Миколаївському чоловічому монастирі села Іза Хустського району.

Йому співслужили митрополити Хустський і Виноградівський Марк, Бориспільський і Броварський Антоній, Тернопільський і Кременецький Сергій, архієпископи Херсонський і Таврійський Іоанн, Мукачівський і Ужгородський Феодор, Чернівецький і Буковинський Мелетій, інші ієрархи, а також делегації від Православної церкви Чеських земель та Словаччини і Польської православної церкви. Участь в урочистостях взяли також голови Закарпатської облдержадміністрації Василь Губаль та обласної ради Іван Балога.

На знімку: під час урочистих богослужінь за участю предстоятеля УПЦ митрополита Онуфрія.

Фото надане прес-службою ОДА.

Довідково 

Мармарош-Сигітські судові процеси — розправи австро-угорського уряду над селянами Закарпаття (тодішньої Угорської Русі), які переходили з уніатства до православ’я. Перший суд відбувся у лютому 1904 року над 22 селянами, з яких 9 було засуджено до різних строків ув’язнення і сплати штрафу. Проте репресії не спинили наростання православного руху. На початок 1912-го до православ’я вже перейшло майже 35 тисяч закарпатців.