Парламентська хроніка

Ранкове засідання 10 лютого
 
Під час години запитань до уряду перед народними депутатами звітували міністри з надзвичайних ситуацій Віктор Балога та юстиції Олександр Лавринович.
Віктор Балога повідомив, що аномальні холоди забрали життя 112 людей, тож Міністерство надзвичайних ситуацій спільно з Міністерством охорони здоров’я ретельно перевіряють причини кожного такого випадку. «Це потрібно для того, щоб об’єктивно з’ясувати масштаб людських втрат від холодів і розробити додаткові заходи щодо їх відвернення», — сказав він. Водночас міністр наголосив: не можна допускати, щоб на цій темі спекулювали політики й політикани. Він переконаний, що в переважній більшості випадків холод став лише наслідком. Причини здебільшого мають побутовий чи соціальний характер.
«Компетентно заявляю, що МНС відповідно до його обов’язків було зроблено все можливе, щоб недопустити людських втрат від холодів. Жодна людина не померла від переохолодження в автомобільних заторах, на гірських перевалах чи туристичних маршрутах. Ніхто не загинув під час аварій суден в Азовському морі чи інших інцидентах, де залучалися рятувальні підрозділи МНС», — наголосив В. Балога.
Відповідаючи на запитання щодо упередження можливих весняних повеней, урядовець зауважив: до можливих викликів і техногенного, і природного характеру Україна готова. «Будьте впевнені: уряд працює компетентно і не передбачається жодних надзвичайних подій, пов’язаних з природними явищами», — сказав він.
Міністр юстиції Олександр Лавринович, відповідаючи на запитання опозиціонерів, зауважив, що статті Кримінального кодексу, за якими засуджено Юлію Тимошенко, відповідають плану дій Україна—Європейський Союз у питанні боротьби з корупцією.
Проте він не виключив можливості внесення змін до статей КК, за якими засуджено екс-прем’єра.
Крім того, міністр торкнувся теми прохідного бар’єра на парламентських виборах. За його словами, 5-відсотковий бар’єр відповідає європейським стандартам. Він висловив упевненість: встановлення прохідного бар’єра на рівні 5 відсотків спричинено необхідністю підвищити працездатність парламенту.
Затим народні депутати ухвалили в першому читанні зміни до деяких законодавчих актів (щодо системи програмних документів). За словами представника глави держави у парламенті Юрія Мірошниченка, документ сприятиме реалізації Президентом конституційних повноважень. Хоча, на думку депутатів із меншості, яких підтримали й комуністи, він спрямований на звуження прав Верховної Ради, адже документ передбачає, що основні напрями бюджетної політики на наступний період грунтуватимуться на щорічних посланнях Президента. Водночас повноваження Верховної Ради щодо визначення бюджетної політики вилучаються.
На початку ранкового засідання народні депутати привітали з днем народження свого колегу Павла Костенка.
Катерина Самойлик, Валентин Матвєєв, Юрій Болдирєв.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Інші фото з цієї події шукайте у фотомагазині на сайті www.golos.com.ua