Вечірнє засідання 9 лютого

На початку засідання народні депутати 357 голосами ухвалили постанову про забезпечення безперешкодної діяльності засобів масової інформації у передвиборний період 2012 року. Народний депутат Андрій Шевченко зазначив, що Комітет Верховної Ради з питань свободи слова та інформації підтримує документ та висловив пропозицію, що перед виборами є сенс утворити спеціальну експертну раду, до якої б увійшли представники Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, Центральної виборчої комісії, представники політичних партій, журналістських та громадських організацій.
Далі головуючий запропонував розглянути проект постанови про обрання Андрія Шевченка («БЮТ-«Батьківщина») головою парламентського Комітету з питань свободи слова та інформації, однак за повернення його на цю посаду проголосували лише 157 колег. Отож Володимир Литвин порадив шукати на вакантну посаду нові кандидатури.
Парламентарії розглянули та ухвалили в новій редакції законопроекти «Про особливості страхування сільськогосподарської продукції з державною підтримкою» та «Про охоронну діяльність», до яких Президент запропонував свої поправки. А от законо-проекти «Про внесення змін до статті 6 Житлового кодексу Української РСР щодо визначення житлової та загальної площ об’єкта житлової нерухомості», «Про внесення змін до статті 17-1 Закону України «Про електроенергетику» щодо вдосконалення системи тарифоутворення на електроенергію, яка виробляється з біогазу» та «Про внесення змін до деяких законів України щодо розрахунків за природний газ та електричну енергію» за пропозицією Президента народні депутати відхилили. На доопрацювання до профільного комітету направлено проект Митного кодексу. На думку глави держави, він не може бути підписаний, оскільки порушує конституційні гарантії права власності та права підприємницької діяльності через запровадження непрозорого механізму регулювання діяльності митного брокера, ускладнює митні процедури для суб’єктів господарювання, сприяє ухиленню від оподаткування, уникненню відповідальності за порушення митних правил тощо. За пропозицією Президента було відхилено законопроект про внесення змін до Податкового кодексу (щодо деяких питань сплати податків в умовах дії угоди про розподіл продукції).
Крім того, народні депутати ухвалили постанови про зміну і встановлення меж міста Глухів Сумської області, про зміну і встановлення меж міста Конотоп і Конотопського району Сумської області та підтримали відзначення 600-річчя заснування села Микуличин Івано-Франківської області.