Парламентська хроніка
Ранкове засідання 9 лютого
Учора Верховна Рада ухвалила в першому читанні проект Кримінально-процесуального кодексу. Проект, поданий главою держави, доповів його радник, керівник Головного управління з питань судоустрою адміністрації Президента Андрій Портнов. Він звернув увагу, що чинний КПК затверджено ще 1960 року, а тому цей документ не відповідає реаліям сьогодення, оскільки заздалегідь спрямований на обвинувачення підозрюваного. Відтак у слідчих ізоляторах перебувають під вартою чимало співгромадян, вина яких не була доведена в судовому порядку. Окрім того, наголосив А. Портнов, виправдальні вироки не перевищують одного відсотка від винесених судом ухвал.
Він звернув увагу на новації, запропоновані проектом КПК: урівноваження в правах сторони захисту зі стороною звинувачення, застосування застави як запобіжного заходу.
Окрім того, передбачається укладання угод про примирення між потерпілим і обвинуваченим та про визнання вини між прокурором і обвинуваченим.
У свою чергу, народний депутат Роман Зварич, який доповідав власний проект КПК, схвально відгукнувшись про документ, поданий Президентом, водночас наголосив, що треба створити якомога більше процесуальних бар’єрів, щоб запобігти наявному свавіллю.
На його думку, варто змінити функцію прокурора, який має вирішувати, підписувати чи ні обвинувачення, але не бути стороною слідства.
Співдоповідач, голова парламентського Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Віктор Швець підкреслив, що члени комітету не змогли прийняти рішення. Їхні думки розділилися навпіл.
Він також звернув увагу, що Перехідні положення Конституції 1996 року були розраховані на п’ять років. Але й нині функції прокуратури пропонують подовжити ще на п’ять років, хоча Основний Закон передбачав формування органів досудового слідства.
Крім того, на його думку, небезпека криється у тому, що проект Кримінально-процесуального кодексу дозволяє затримати народного депутата без згоди Верховної Ради на 72 години.
І ще категоричніше виступили представники опозиції. Зокрема, народний депутат Арсеній Яценюк (фракція «НУ—НС») звернув увагу на те, що КПК передбачає 76 складів злочину і 22 альтернативні склади злочину передати у слідство Служби безпеки України. А ще, вважає він, прокурор не може давати вказівок слідчому, за невиконання яких проти слідчого можуть порушити кримінальну справу, як це передбачено проектом КПК.
А Юрій Кармазін («НУ—НС») порівняв 20 відсотків проекту КПК з атомною бомбою для суспільства. На противагу Андрію Портнову він зацитував негативні висновки міжнародних експертів.
Після бурхливих дебатів народні обранці дослухалися думки Голови Верховної Ради Володимира Литвина, який запропонував прийняти проект КПК за основу, а також сформувати робочу групу для його доопрацювання. В. Литвин вважає за доцільне включити до її складу представників Президента, судової гілки влади, правоохоронців і підготувати проект до другого читання, щоб потім не вислуховувати докорів за неврахування думок.
За це проголосували 253 народні обранці. Верховна Рада розглянула також у першому і другому читанні низку інших законопроектів. А також затвердила та звільнила з посади суддів.
25 квітня відбудуться парламентські слухання «Про стан та перспективи розвитку воєнної організації та сектору безпеки України», за це проголосували на початку ранкового засідання 364 народні обранці.
Голова Верховної Ради Володимир Литвин оголосив про обрання першим заступником керівника фракції «БЮТ-«Батьківщина» Сергія Соболєва, а заступником — Романа Забзалюка.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Інші фото з цієї події  шукайте у фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.
Володимир Макеєнко, Сергій Сас.