Парламентська хроніка
Ранкове засідання 8 лютого
Верховна Рада 383 голосами ухвалила постанову про запровадження мораторію на закриття державних і комунальних закладів культури у сільській місцевості. За словами її ініціатора, народного депутата Павла Мовчана, мораторій встановлюють до 2015 року. Водночас Кабінету Міністрів рекомендовано вжити невідкладних заходів з припинення необгрунтованого закриття закладів культури, зміни умов їх фінансування та наповнення бібліотечних фондів сільських
бібліотек.
Схвалено також і постанови, які стосувалися відзначення ювілейних та пам’ятних дат. Зокрема, на державному рівні пропонується відзначати 120-річчя з дня народження вченого-математика Михайла Кравчука, 290-річчя з дня народження Григорія Сковороди та 125-річчя з дня народження Леся Курбаса.
Однак одностайність, яку депутати демонстрували під час голосування за ці постанови, зникла під час розгляду законопроектів від опозиції, зокрема, не було підтримано проект постанови «Про деякі питання підвищення мінімального рівня пенсійного забезпечення громадян», запропонованої Наталією Королевською. Так само не підтримали й проект закону про внесення змін до Кримінального кодексу щодо гармонізації національного кримінального законодавства відповідно до Конвенції ООН стосовно протидії корупції. Доповідаючи документ, його автор Віктор Швець («БЮТ- «Батьківщина») зауважив, що в усьому світі сповідується принцип: чиновники повинні нести кримінальну відповідальність лише в тому разі, якщо в їхніх діях при ухваленні управлінського рішення були ознаки корупції, тобто, якщо посадовець мав особисту вигоду. Він нагадав, що у 2006 році парламент ратифікував згадувану Конвенцію ООН, але ми навіть не узгодили законодавство з міжнародними стандартами.
У свою чергу, регіонал Володимир Олійник зауважив, що Конвенцію ООН про боротьбу з корупцією цілком виконано. «Вимога статті 19 про те, що посадові особи, які зловживають службовим становищем і мають зиск для себе або третіх осіб, фізичних чи юридичних, повністю імплементована в статтю 364 Кримінального кодексу», — сказав депутат. Водночас, за його словами, стаття 365 КК жодного стосунку до боротьби з корупцією не має. Врешті, цей законопроект підтримали лише 159 народних депутатів.
Після таких результатів голосування про підтримку змін до Кримінального кодексу (щодо декриміналізації відповідальності за політичні рішення) (реєстраційні номери 9767, 9767-1) вже не йшлося, тож опозиція запропонувала перенести їхній розгляд. Але за результатами голосування обидва законопроекти було відхилено.
Затим на вимогу фракцій «НУ—НС» та «БЮТ-«Батьківщина» було оголошено перерву, під час якої в сесійній залі з’явився Роман Забзалюк (який нещодавно вийшов з фракції «БЮТ- «Батьківщина» та увійшов до депутатської групи «Реформи заради майбутнього»). Опозиціонери вітали його як героя, а причини такої реакції з’ясувалися під час брифінгу Романа Забзалюка.
Після перерви головуючий, Перший заступник Голови Верховної Ради Адам Мартинюк, повідомив про вихід 
Р. Забзалюка зі складу групи «Реформи заради майбутнього» та про його входження до фракції «БЮТ-«Батьківщина».
А розпочався перший на цій сесії день опозиції традиційним виголошенням заяв. Від імені фракції «БЮТ-«Батьківщина» виступив заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко. За його словами, «Президенту потрібно не лише давати обіцянки за кордоном щодо голосування за декриміналізацію статей 364, 365 Кримінального кодексу, а й виконувати свої обіцянки в Україні», — сказав М. Томенко.
Під час ранкового засідання народні депутати привітали Степана Давимуку із 65-річним ювілеєм.
Інші фото з цієї події  шукайте у фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.
Сергій Гриневецький, Ігор Шаров, Юрій Кармазін, Павло Унгурян.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.