До завершення реєстрації абітурієнтів для участі у зовнішньому незалежному оцінюванні 2012 року залишилося лише вісімнадцять днів, а зареєструвалися лише п’ята частина від очікуваної кількості бажаючих вступити до ВНЗ. Про це вчора розповіла під час прес-конференції директор Українського центру оцінювання якості освіти Ірина Зайцева і закликала всіх, хто цього року мріє стати студентом, не відкладати реєстрацію на останні дні. Бо тоді прикра помилка під час подачі документів може поставити хрест на всьому навчанні.
У проведення цьогорічної вступної кампанії свої корективи внесло Євро-2012. Зокрема, скорочено на десять днів термін реєстрації учасників. Відповідно раніше пройдуть й самі тести. Останній відбудеться 7 червня, саме напередодні першого матчу чемпіонату. Ще одне нововведення — до переліку предметів введено всесвітню історію. Тепер обирати можна буде максимум чотири предмети із тринадцяти. А для тих, хто не розуміє державної мови, як і торік, запропонують зошити з перекладом завдань на одну із шести мов, серед яких, звичайно, найпопулярнішою є російська.
Проте з рідною мовою, принаймні у випускників, усе гаразд. Тест з української мови та літератури обрали, за словами Ірини Зайцевої, абсолютна більшість уже зареєстрованих учасників ЗНО. А саме — 89 тисяч із 90 408 бажаючих пройти тестування. На другому місці в рейтингу популярності — історія України, потім — математика, біологія і завершує п’ятірку англійська мова. До речі, минулого року третє місце посідала іноземна мова, а тепер освітяни з неприхованим задоволенням кажуть про те, що інтерес до точних наук серед молоді стрімко зростає, як і популярність технічних вузів.
Тим часом традиційним ажіотажем довкола ЗНО вже скористалися деякі видавництва і надрукували фальшиві посібники з підготовки до незалежного оцінювання з української мови та літератури, історії України, біології. Один із них учора журналістам продемонструвала Ірина Зайцева. На книжці сам міністр освіти та науки Дмитро Табачник синім маркером написав: «Фальшивка». Шкода, що цей напис не зустрінеш на книжкових полицях, тому поки що просто попереджаємо: перед тим, як купувати такого типу літературу, слід порадитися з педагогами.