Лікарі без халатів на ім’я Зевс і Лілу почали працювати у санаторії «Поділля», розташованому в курортному Хмільнику на Вінниччині. Тут створили Центр водного відпочинку й реабілітації. Пацієнтів лікують... чорноморські дельфіни.

 

Перші перемоги

— Жоден лікар не може зрівнятися у безкорисливості, лагідності й доброті з цими милими тваринками, — каже мати семирічного хлопчика. — Для дітей це найкращі ліки.

У її сина — аутизм. На вигляд дитина не відрізняється від інших. Одна біда — весь час мовчить. Навіть на запитання батьків відповідає не словами, а здебільшого лише киває головою. З чужими людьми взагалі не спілкується. Повна замкнутість в собі —головний симптом цієї хвороби.

Але Зевс і Лілу, на неабияке здивування батьків, «розговорили» хлопчика.

— На перший сеанс ми ледве умовили малого, — каже лікар-реабілітолог Василь Бакун. — Утримати його у воді одному тренеру не вдавалося. Хлопчик пручався з усіх сил. Довелося ще й мені, і мамі допомагати. На другий сеанс дитина вже менше опиралася йти. На третій — ми вже й не допомагали тренеру. Дитина стала поступливіша. Загалом курс лікування у «лікарів» без халатів становить десять сеансів. Під час восьмої процедури хлопчик сам зайшов у воду до дельфіна. Наступного дня, усміхнувшись, він звернувся до нашого психолога. Ще за хвилину-другу у них зав’язалася розмова. А після завершення курсу лікування малий всім сказав «До побачення!» Ще й із усмішкою рукою помахав на прощання. Дитину ніби підмінили.

У ще одного хлопчика з Немирівського району ситуація була складніша. Дитину розбив параліч. Батьки кажуть, що сталося це після щеплення. П’ятирічного Миколку мучили судоми. Сидіти він не міг. Тому на лікування його привозили у лежачому положенні. Після спілкування з дельфінами сталося справжнє диво. У дитини минули судоми. Миколка нарешті почав сидіти.

Відновлять ще один басейн

— Я завжди готовий підтримати кожного, хто пропонує новий метод зцілення хворих, — каже директор санаторію «Поділля» Анатолій Реп’ях. — Тому й пристав на пропозицію севастопольців надати в оренду басейн нашого санаторію для створення Центру водного відпочинку і реабілітації.

Перед тим, як укласти угоду, директор санаторію побував у Севастополі. Вочевидь переконався в тому, як налагоджена справа у дельфінарії, фахівці якого пропонували послуги.

— У старому басейні, збудованому ще 30 років тому, насамперед замінили систему фільтрації води, — каже директор Центру Борис Когут. — Встановили одну з найсучасніших систем закордонного виробництва. Крім того, відремонтували дах і стіни басейну. А тоді привезли «лікарів». Дельфінам Лілу і Зевсу — 1,7 року. Їх змалку готували до лікування людей. Місця в басейні для них вистачає. Морська вода, звичайно, штучна, але за чистотою та іншими параметрами — найкращої якості. Приїхали на роботу у Хмільник і тренери тварин — Андрій Савченко та Степан Демченко.

Співрозмовник поділився планами, що в наступному році у Хмільнику буде відновлено ще один басейн — у центрі міста. «Постараємося здати басейн до святкування ювілейного Дня міста», — каже Борис Когут.

Природні випромінювачі ультразвуку

Учені досі не можуть пояснити, чому дельфіни з такою великою приязню ставляться до людей. Моїм співрозмовникам невідомий жодний випадок, коли б дельфін покусав людину. Зате прикладів порятунку від утоплення — багато.

А ось лікувальні можливості вже досліджені. Дельфіни допомагають одужати у першу чергу завдяки природному ультра-звуку. Під час спілкування з людиною вони впливають на рефлекторні зони, сигнали надходять у центральну нервову систему і тим самим запускають механізми, що сприяють активізації кори головного мозку. Так пояснив ефективність дельфінотерапії лікар Василь Бакун. За його словами, найбільш благотворно ці морські тварини впливають на дітей і... вагітних жінок.

— Дельфінотерапію використовують як засіб психологічної і фізіологічної реабілітації після клінічного етапу терапевтичного лікування, — каже співрозмовник. — Або для полегшення фізичних і психічних страждань.

«Зелені» — проти

Захисники тварин, дізнавшись про використання дельфінів у Хмільнику, уже висловили своє негативне ставлення з приводу утримання тварин у неволі.

— Я завжди йду на діалог із «зеленими», — каже директор центру, — але здебільшого такі розмови закінчуються безрезультатно. Кожен залишається зі своїми переконаннями.

Пан Борис щоразу наводить вагомий аргумент: «У нас тварини під постійним наглядом, у штаті є ветлікар. І у випадку необхідності завжди можемо надати допомогу. У морі хворі тварини вибираються на берег... Харчуємо їх також регулярно. Головне — дельфіни допомагають поставити на ноги хворих діток. Шкода, що мої опоненти не хочуть чути навіть про це».

Фото автора.

Тренер Андрій Савченко дресирує Зевса й Лілу з першого дня їх появи на світ.

Спілкування дітей з дельфінами загоює найважчі душевні рани.