Міністерство освіти й науки, молоді та спорту остаточно визначилося з календарним планом закінчення 2011—2012 навчального року, проведення державної підсумкової атестації та ЗНО. Як відомо, скоригувати строки довелося через майбутній Єврочемпіонат з футболу. Цікаво, що для одинадцятикласників останній дзвоник пролунає 3 травня, для дев’ятикласників — 14-го, а для решти учнів — 25-го, як і завжди.
Через таке «ущільнення» четвертокласникам доведеться здавати державну підсумкову атестацію — із української мови та читання (мови навчання), а також з математики — під час навчального процесу, з 11-го по 18 травня. Навчальну практику та екскурсії для учнів перших-восьмих та 10-х класів проведуть не в червні, а протягом навчального року.
Традиційна структура навчального року зазнала змін згідно з розпорядженням уряду від 13 липня 2011 року №686-р. Так, учні 9-х класів державну підсумкову атестацію пройдуть з 15-го по 30 травня.
Як нагадує МОН, їх знання випробують з п’яти предметів: українська мова, математика, біологія, географія, іноземна мова чи інший гуманітарний предмет за вибором навчального закладу або предмет, що вивчається поглиблено (для учнів спеціалізованих шкіл).
Випускникам державну підсумкову атестацію призначили на 4—11 травня. Їх екзаменуватимуть з трьох предметів —  з української мови (в обов’язковому порядку),  з профільного предмета або з математики чи історії (для учнів закладів універсального профілю) і з предмета, обраного учнем.
Омріяний документ про освіту випускникам вручатимуть 12—13 травня, а дев'ятикласникам — 31 травня — 1 червня 2012 року. Охочих вступити до вишу чекає зовнішнє незалежне оцінювання, яке цього року триватиме з 15 травня по 7 червня. Стартують ці випробування з хімії — 15 травня. 17-го та 19 травня проведуть тестування з російської мови та географії відповідно, а 21-го та 22 травня — з математики, причому у дві сесії. 24 травня абітурієнти складуть тест з всесвітньої історії, а 26 травня з іноземних мов — англійської, німецької, французької та іспанської. Як нагадує www.lіga.net, реєстрація на участь у тестуванні триватиме до 20 лютого.
Обов’язкове тестування з української мови і літератури проведуть протягом двох днів — 28—29 травня. Також у дві сесії 31 травня та 1 червня буде проведено ЗНО з історії України. Завершуватимуть основну сесію незалежного оцінювання фізика та біологія — 5-го та 7 червня.
Далі на спраглих до знань випускників чекають виші — подавати документи до приймальних комісій абітурієнти зможуть починаючи з 2 липня.
Вл. інф.