Тіло 14-річної учениці, кращої спортсменки Жмеринської школи №1 Юлії К., знайшли у міському парку культури і відпочинку увечері 6 січня. По гарячих слідах міліціонери затримали двох підозрюваних у вбивстві.

За попередніми висновками експертизи, дівчину задушили. Розкриття злочину взяв під контроль начальник Вінницької обласної міліції генерал Валерій Нонік. Порушено кримінальну справу за статтею Кримінального кодексу України «Умисне вбивство».

У Жмеринці кажуть, що напередодні восьмикласницю бачили в компанії двох чи трьох хлопців. «Юля була спортивною дівчиною, — розповідає один з її однокласників. — Вона вміла постояти за себе, могла дати здачі будь-кому. Але якщо їх було троє, а Юля одна...»

Володимир Солодкий, учитель фізкультури Жмеринської школи №1, знає Юлю змалку. Вчитель не міг не звернути увагу на маленьку дівчинку, яка частенько приходила на шкільний стадіон, коли він проводив уроки фізкультури. Їй подобалося спостерігати, як дітки виконують вправи. «Якось запитав її, чия вона, і тоді дізнався, що це Юля Косарєва з одного із сусідніх будинків, — каже Володимир Олександрович. — Запропонував їй пограти у м’яча, і побачив, як очі в неї засвітилися радістю. Так ми з нею подружилися. Може, тому, коли Юля стала ученицею, уроки фізкультури любила найбільше».

Вчитель каже, що інколи ставив у приклад Юлю навіть хлопцям. «Якщо хтось з них не вмів підтягнутися на турніку, то Юля робила це не тільки вправно, а й із задоволенням, — продовжує Володимир Солодкий. — Дівчинка допомагала мені проводити тренування, спортивні змагання, сама брала в них участь. Торік команда нашої школи виборола третє місце у військово-спортивній грі «Зірниця». Юля здобула для команди призові очки у метанні гранати, стрільбі, човниковому бігові. Так само активно виступила у турнірі «Старти надій».

Волейбол, баскетбол і настільний теніс — три види спорту, в яких 

Юля К. була кращою спортсменкою школи у своїй віковій категорії. 6 січня о 17-й вечора команда баскетболістів зібралася в спортзалі школи на чергове тренування. Проводив його вчитель фізкультури Андрій Гроза. Він одразу звернув увагу на відсутність Юлі. Запитав, чи не знає хто, чому не прийшла на тренування. «Мабуть, десь гуляє», — відповів хтось жартома. У той час дівчина вже була мертва. Але її тіло ще не знайшли.

Пізніше від інших про смерть дочки дізналася мати Юлі. Пані Неля їздила на свята в Черкаси. Там проживає її старша дочка Леся. У Косарєвих багатодітна родина. Жінка сама виховує дітей. Ще одна дочка Настя також одружена, живе з сім’єю у Жмеринці. Дома залишилися два брати — Діма й Саша та сестра Віка. Коли Юля не прийшла ночувати, вони насторожилися, але нікому про це не сказали. Мобільного телефону дівчина не мала, не було за що купити, сім’я живе бідно, мати перебивається випадковими заробітками. Документів при собі в Юлі теж не було. Коли її знайшли, знадобився час, щоб установити особу.

У родині ще не загоїлася рана від минулорічної трагедії — на озері у селі Станіславчик, де найчастіше відпочивають жителі Жмеринки, втопилася Таїса Косарєва, старша сестра Юлі. Було це минулого літа. Тепер нове горе...

Юлю поховали у весільній сукні. Така традиція. Коли помирає дівчина, яка не була одружена, її одягають у весільне вбрання. Труну обступили однокласники, вчителі, попрощатися прийшли сусіди, друзі, знайомі. Багатолюдно було на подвір’ї будинку по вулиці Смолича, 10, де проживала дівчина. Серед плачу і голосіння було чути слова священика. Чи не найбільше вони западали в душу дітям. Святий отець закликав змалку дотримуватися Божих заповідей. Якби люди жили з Богом у серці, не було б стільки горя і сліз.

У хвилини прощання з дитиною, яка не встигла до кінця спізнати радість життя, яскраво світило сонце.

— Юля була старанною дівчинкою, — каже класний керівник Вікторія Лавренчук. — Навчалася не так, як того хотілося б, бо на те були свої причини, зате як любила спілкуватися! У неї завжди світилися очі від радості. Ніколи не сиділа склавши руки. Дівчинка, хоча мала посередні оцінки, все одно знайшла б своє місце в житті. Бо була комунікабельна і працьовита. Співчуваємо батькам, братам і сестрам, які зазнали непоправного горя.

Коментар

Начальник сектору зв’язків з громадськістю Вінницької обласної міліції підполковник Анна Олійник:

— Аби вийти на слід підозрюваних, оперативники перевірили коло спілкування загиблої, допитали усіх можливих свідків, встановили їх місцеперебування того дня. За підозрою у скоєнні вбивства за місцем проживання затримали двох місцевих жителів. Одному з них 22 роки, іншому — 21 рік. Один з них у минулому притягувався до кримінальної відповідальності за скоєння крадіжки. Обидва не працюють, зловживали спиртним. За попередніми даними слідства, підозрювані, перебуваючи у стані алкогольного сп’яніння, перестріли дівчину, між ними виник конфлікт, під час якого вони й задушили її. Про це свідчать результати експертизи.

Обвинувачені перебувають в ізоляторі тимчасового тримання. Вирішується питання про їх арешт на період досудового слідства. Їм загрожує до 15 років ув’язнення.