У київських школах у режимі експерименту обстежують учнів, щоб підібрати їм посильне фізичне навантаження. А роблять це за допомогою кількох нехитрих приладів, комплект яких коштує близько трьох тисяч гривень. Закупити обладнання допомогли компанії-спонсори. Із 2012 року міська профілактична програма «Ваше здоров’я — у ваших руках» почне поетапно діяти у всіх столичних школах. Ініціаторам залишилося отримати наказ Міністерства охорони здоров’я, щоб почати запроваджувати програму в школах по всій Україні.

 

Учора на прес-конференції в Києві обговорювали, як протидіяти дитячим смертям у школі. Головний позаштатний санолог Мінохоронздоров’я професор Геннадій Апанасенко розповів «Голосу України», що за останнє десятиліття під час занять спортом у школах загинуло 15 учнів. Головною причиною цього вчений вважає надмірне навантаження на серце. Якщо попередньо не обстежити здорову дитину і призначати нормативи «на око», організм може не витримати. Тим паче що сучасні діти загалом значно менше займаються спортом, ніж їхні однолітки 30—40 років тому. Професор порівняв це з машиною, що має слабкий двигун: усі деталі працюють, але якщо намагатися в’їхати на круту гору, двигун заглохне. На його думку, перед тим, як записувати школяра до спортивної секції, батькам необхідно відвести дитину на обстеження.

Щодо нової програми, то поки що вона діє у двох столичних і кількох сільських школах (Київської, Миколаївської, Волинської, Чернігівської областей). Спершу учнів початкової та середньої школи обстежують. Президент української асоціації «Рух за здоровий спосіб життя» Руслан Романишин показав під час прес-конференції комплект приладів, якими вимірюють рівень здоров’я: спірометр (треба різко видихнути в трубку — показує обсяг легень), кистьовий динамометр (стискаємо в кулаці — це вказує на стан м’язової системи), тонометр (тиск), пульсометр (годинник для пульсу). Дані школярів заносять в анкети, надсилають до київського міського центру «Здоров’я», а тамтешні лікарі все це аналізують і роблять висновки, як тій чи іншій дитині варто займатися спортом. Ще один елемент програми — запровадити під час уроків фізкультхвилинки. Це показують восьмирічні Андрійко і Данута —школярі київських шкіл, де проводять експеримент.

Руслан Романишин наголошує на важливій перевазі методики: не треба додаткових грошей. Він розповів «Голосу України», що необхідну кількість обладнання для обстеження столичних учнів асоціація вже закупила. Школи не мають витрачатися на прилади. «Ми не вимагаємо додаткового фінансування, тільки дайте нам можливість працювати», — звернувся до влади санолог Геннадій Апанасенко. Щоправда, як бути з гімнастичними палицями для всіх учнів (хоча б початкової й середньої школи), поки що не зрозуміло. Мовляв, буде видно, коли методику запровадять масово. 

Дитяча смертність на уроках фізкультури ще не стала такою загрозливою, щоб панікувати. Але кожна трагедія стає всеукраїнським скандалом. Якщо лиху можна запобігти простими методами, чи не час нарешті зробити це на державному рівні? «Голос України» й надалі стежитиме за цією темою (див. також серію публікацій «Акція «Голосу України»: «Урок фізкультури чи фізичне безкультур’я?»).