Оноківська загальноосвітня школа І—ІІІ ступенів славиться спортивними досягненнями. Тут учні, батьки і самі педагоги з непідробною повагою ставляться до учителя фізкультури Володимира Олександровича Грохольського. Він, переконували мене його колеги, — педагог від Бога.

Батьки «за». Якщо учитель — професіонал

— Учительська робота — сенс мого життя, — зізнається фізрук. — Душа радіє, коли займаюся з призерами України й Закарпаття з пляжного і класичного волейболу — Романом Качуром, Михайлом Микульцею, Християном Мигалем, Едуардом Лещаком, Михайлом Пігашем, Християном Русином, Назаром Яночком... Мені також приємно, що вчителі школи постійно виграють першості області з волейболу — це неабиякий додатковий стимул для учнів.

А хіба не радісно наставникові, що хлопці 1999 року народження виграли чемпіонат області, а на рік молодші — посіли третє місце!..

Розмовляю з батьками. Всі одностайно за те, щоб уроки проводилися за повною програмою. «Можна й збільшити на один», — чую пропозицію. — Моя дочка Яна навчається в третьому класі, — каже Наталія Головко. — Я підтримую старання учителя. Діти зміцнюють здоров’я, у них пробуджується дух змагальності й кмітливості. І це все завдяки їхній вчительці Надії Іванівні Бровді, яка проводить уроки цікаво і змістовно.

— Син Андрій із задоволенням займається фізкультурою, бо хоче стати спортсменом, — зазначає Алла Бурлакова. — Зрозуміло, мотивація у них від наставника.

Але ж не всі батьки такої думки. Багато з них проти, аби їхніх чад завантажували «непотрібними» уроками фізкультури.

— Усе пізнається в порівнянні, — вважає заступниця директора школи Ксенія Цупа. — Коли ми були учнями, існували нормативи, приміром, ГПО. Ми готувалися до уроків. Клас конкурував із класом, учень з учнем. Тепер «зняті» нормативи, все полегшено, менше фізичного навантаження. Батьки справді інколи не хочуть, аби діти займалися спортом... Але молодий організм повинен загартовуватись.

Начальник відділу освіти та у справах національностей райдержадміністрації Іван Росоха розповів, що стан фізичної культури і спорту та забезпечення шкіл фахівцями нещодавно розглядала колегія РДА. На засіданні дійшли висновку: оскільки тепер під час вступу до ВНЗ враховується середній бал атестата, значить, урок фізкультури не менш важливий, ніж математика. Це й повинно стимулювати учнів.

 

Ужгородський район

Закарпатської області.