Акцію протесту проти можливого закриття санаторію «Хмільник», що належить Міністерству оборони, провели лікарі і медичні працівники.

Колектив однієї з кращих оздоровниць військового відомства вийшов на майданчик при вході до воріт санаторію з плакатами, на яких значаться вимоги: повернути заборговану платню, зупинити занепад оздоровниці, а головне — не закривати і не продавати медичний заклад. Інформація про те, що хтось поклав око на санаторій і його територію, уже давно поширюється у колективі. Оздоровниця військових «Хмільник» знаходиться у центрі однойменного міста на Вінниччині, в парку віковічних дерев. Особливістю цього закладу є використання природних радонових джерел, які успішно впливають насамперед на лікування хвороб опорно-рухового апарату. За більш ніж 50-річну історію медичного закладу тут поліпшували здоров’я не тільки військові, а й члени їхніх родин.

— Протягом останнього часу ми навіть відмовлялися від отримання зарплати заради того, щоб можна було сплатити кошти за використання природного газу, — каже лікар Олена Шмаль. — Без цього заклад повністю припинив би роботу. Однак і це не допомогло. Закінчилося тим, що ми — без зарплати і санаторій у боргах, як у шовках.

Новий керівник санаторію Юрій Цвігун пояснює причину заборгованості тим, що левову частку боргів дає стара котельня, — щомісяця «набігає» приблизно п’ятсот тисяч гривень. На спорудження нової потрібно, за попередніми підрахунками, чотири мільйони гривень. Інформацію про це передали у Міноборони.

— Жодних намірів продати чи перепрофілювати санаторій «Хмільник» у міністерства нема, — уточнив директор військово-медичного департаменту Міноборони Рафік Камалов. — Навпаки, наше завдання відновити роботу закладу, причому на повну потужність. А в перспективі навіть збільшити її. Адже територія дуже велика. Тут можна спорудити ще декілька нових корпусів.

За інформацією пана Камалова, Міноборони вже перерахувало п’ятсот тисяч гривень коштів на повернення заборгованої платні. Загальна сума боргу становить вісім мільйонів гривень. Решту коштів обіцяли повернути до кінця року. Хоча в колективі не всі вірять, що так воно станеться. Голова профкому санаторію Юрій Спийчук каже, що чітко контролюватимуть виконання даної обіцянки. Якщо цього не станеться, поїдуть до Києва пікетувати будівлю Міноборони.