У поданні прокуратури області на адресу головного управління освіти і науки ОДА йдеться про те, що чимало керівників навчальних закладів неналежно виконують свої обов’язки, що стало причиною істотних порушень.

Через їхню безконтрольність кількість злочинів, вчинених школярами та учнями ПТУ, зросла втричі порівняно з минулим роком. На обліку в органах внутрішніх справ перебуває понад три сотні підлітків. А відповідальний працівник управління навіть не володіє інформацією про кількість неповнолітніх правопорушників, стверджують прокурори.

Окремі директори втратили контроль за відвідуванням занять. Наприклад, в одному з класів Хмельницького ліцею під час перевірки лише половина учнів була на уроці. Про причини відсутності решти вчитель нічого не знав. Він навіть не зробив потрібних відміток у класному журналі.

У деяких школах Нетішина та Деражнянського району окремі класні керівники навіть не спромоглися завести журнали.

Не обійшлось без порушень і у забезпеченні школярів підручниками. Незважаючи на те, що у заклади освіти області вони надійшли майже стовідсотково, деякі педагоги примушують батьків купувати інші недешеві книжки. У вже згадуваному ліцеї вони придбали їх за 47—150 гривень, тоді як у бібліотеці закладу аналогічна література була...

Працівники прокуратури засвідчили також, що у Волочиському, Ізяславському, Кам’янець-Подільському, Красилівському, Славутському та Ярмолинецькому районах майже чверть школярів їздять до навчальних закладів рейсовими авто, оскільки місцеві чиновники від освіти не організували належне підвезення дітей. Скажімо, учням села Волиця Керекешино Старокостянтинівського району доводиться три кілометри добиратись до зупинки автобуса. 

На думку прокурорів, поза увагою міських та районних начальників залишається й дитячий травматизм. За даними головного управління охорони здоров’я облдержадміністрації, з початку року під час навчально-виховного процесу травмовано понад півтори сотні учнів. Однак ці факти реєструються час від часу, а інколи навіть приховуються.

 

Хмельницький.