На базі Фізико-математичного інституту Національного педагогічного університету (НПУ) імені М. П. Драгоманова функціонує Науково-методичний центр сучасних засобів навчання. До речі, аналогів в Україні він не має: тут працюють не лише науковці, а й вчителі та учні.
Сучасна молодь прагне не тільки за книгами освоювати світові новації техніки. Вивчати фізику чи хімію лише за підручниками неможливо. Критерієм істинності таких наук є експеримент. При цьому важливу роль відіграє технічне забезпечення, обладнання лабораторій і дослідних установ найновішим устаткуванням, а шкіл — елементарними приладами для практичних робіт з природничо-математичних дисциплін.
Те, чим користується у навчанні сучасний школяр — обладнання радянського зразка — потребує оновлення. Педагоги чи не найкраще розуміють психологічну складову підходів до навчання і виховання дітей, отже, усвідомлюють необхідність наочного чуттєво-предметного сприйняття знань. Тому не випадково саме у структурі НПУ Науково-методичний центр сучасних засобів навчання з потужною технічною базою, яку забезпечує німецька фірма «Рhуwе».
За словами директора Центру Тараса Олефіренка, у підрозділі зосереджені установки для навчання в загальноосвітній школі за напрямами фізика, хімія, біологія та для значно ширшого спектра ВНЗ — від екології та аграрної промисловості до медицини.
«Ми щодня приймаємо вчителів-предметників, демонструємо прилади учням і студентам. Зокрема, нині складається план-графік відповідних зустрічей, у нас працюють аспіранти і магістранти над власними науковими роботами, — зауважує Тарас Олексійович. — Важливий елемент роботи Центру — співпраця з дітьми, що готують науково-дослідні роботи у структурі Малої академії наук і потребують такого обладнання для власних експериментів. На базі нашого інституту та НМЦ відбуватимуться олімпіади з фізики і математики для школярів».
«Сьогодні таке обладнання вже встановлюється в Малій академії наук, загальноосвітніх школах Київщини, ВНЗ Харкова і незабаром потрапить до більшості українських шкіл», — резюмує директор Центру.
Він може стати чудовою базою для проведення науково-практичних конференцій, семінарів фізико-математичного і природничого спрямування, курсів підвищення кваліфікації викладачів університетів та вчителів. А результати не забаряться.